A ChatGPT óriási kihívás lett a szakmában: Versenyt futnak a konkurens cégek az idővel

2023.02.24
A ChatGPT, az amerikai non-profit OpenAI által létrehozott mesterséges intelligencia chatbot hihetetlen sikere felgyorsította az eseményeket a konkurens fejlesztők körében, akik versenyt futrnak az idővel, hogy saját új MI-termékeik minél előbb piacra kerüljenek.

Ez az őrület emészti most fel a legnagyobb technológiai óriások szinte minden kapacitását és persze számtalan startup is lohol a nagyok után, hogy sikeres MI alapú projectekkel rukkoljanak ki a saját helyi piacaikon.

Fotó: NurPhoto | Getty Images

A LEGFONTOSABB TÉNYEK

A Microsoft, amely milliárdokat fektetett be a ChatGPT-t megalkotó OpenAI-ba, gyorsan „bekebelezte” a chatbotot, hogy továbbfejleszthesse saját Bing keresőjét és Edge webböngészőjét. A Microsoft-nál úgy vélik, hogy az MI fogja meghatározni az új technológiák következő generációját.

A Microsoft döntése arra késztette a Google-t, hogy ők is elindítsák a saját mesterséges intelligencia alapú chatbotjukat, a Bard-ot, amely – mint ismert - egy promóciós videóban helytelen választ adott, és emiatt nem nagyon nyűgözte le a befektetőket, ami miatt 100 milliárd dollárral csökkent az Alphabet elnevezésű technológiai anyavállalat értéke.

A kínai technológiai óriás, a Baidu is bejelentette, hogy 2023. márciustól tervezi integrálni az MI alapú chatbotját az Ernie-t a keresőszolgáltatásaiba, bár ma még keveset tudunk ennek a képességeiről.

Más kínai behemótok, köztük az Alibaba, a JD.com és a WeChat anyavállalata a Tencent is kijelentette, hogy saját ChatGPT-szerű termékeken dolgoznak, bár a részletek nem ismertek, és nem vázoltak fel konkrét ütemtervet sem a bevezetésük időpontjára.

Az amerikai óriáscégek közül az Apple máig szembetűnően hiányzik a mesterséges intelligencia-versenyből, de állítólag olyan lépéseket tesznek, amelyek jelzik az ebbe az irányba történő elindulásukat, és közben az Amazon, amely már régóta dolgozik hasonló technológián, bejelentette, hogy együttműködik a Hugging Face-szel, amely nem más, mint egy ugyancsak ChatGPT klónt fejlesztő MI startup.

A WhatsApp, a Facebook és az Instagram szülőatyja, a Meta is már régóta vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia területén, hihetünk a pletykáknak, hogy képes lesz helytállni az olyan riválisokkal szemben, mint a ChatGPT, de őket még visszatartja az attól való félelem, hogy a mesterséges intelligencia segíthet a hamis, elfogult vagy félrevezető információk terjesztésében, amelyek már most is jelentősek. problémák az előbb felsorolt platformokon.HÁTTÉR

Az OpenAi által fejlesztett ChatGPT elindítása igazi új hullámos aranylázat indított el a Szilícium-völgyben és más globális technológiai központokban szerte a világon. A vállalatok most versenyt futnak, hogy lépést tartsanak a ChatGPT-vel, ha ezt nem teszik, akkor biztos, hogy lemaradnak.

Az új technológia a generatív mesterséges intelligencia címszó alá lett besorolva, amely olyan rendszerek gyűjtőfogalma, melyek önállóan képesek új szöveget, képeket, videót és egyéb outputokat, például kódot és zenét is előállítani.

Az ilyen rendszerek betanítása hatalmas mennyiségű forrásadatot igényel, és a betanításhoz használt adatoktól függő kimenet tükrözheti az eredeti adatkészletben rejlő torzításokat, hibákat vagy hamisságokat.

Az olyan termékek, mint a ChatGPT tartalom generálására való képességét egy új kor hajnalaként hirdették meg, és az alatt a néhány rövid hónap alatt, amióta a ChatGPT a nyilvánosság számára elérhetővé vált, már számos területen kongatták meg a vészharangokat, és az új technológia komoly kérdéseket vetett fel elsősorban a vállalkozások számára.

A tanárok is küszködnek azzal, hogyan kezeljék a chatbotot csalásra használó diákokat.

A kiadókat a mesterséges intelligencia által generált, megkérdőjelezhető minőségű tartalmak áradata árasztotta el, a médiák pedig arra törekednek, hogy ezzel az eszközzel írják a továbbiakban a híreket. A Netflix feliratok vitatható minőségéről nem is beszélve.

A JPMorgan Chase pl. már korlátozza a ChatGPT alkalmazását a személyzet számára, elmondásuk szerint az adatok megosztásával kapcsolatos szabályozási aggályok miatt.

Az Amazonnak állítólag szintén hasonló félelmei vannak.

A ChatGPT-t teljes egészében és azonnal betiltották Kínában, ahol úgy tekintenek rá, mint a nyugati propaganda eszköze.Mi lehet a ChatGPT jövője az üzleti életben?

A ChatGPT – most már kijelenthetjük - képes lehet átalakítani az egész üzleti világot. A rutinfeladatok automatizálására, valós idejű adatelemzésre, több nyelv támogatására és az adatok pontosságának javítására való képességével a ChatGPT világszerte megváltoztathatja az idő és az erőforrások elosztásának módját.

Bár a ChatGPT megvalósítása során leküzdendő kihívások, például műszaki támogatás és adatvédelmi aggályok is felmerülhetnek, a mesterséges intelligencia használatának valószínűleg több lesz az előnye, mint a hátránya.

A ChatGPT jövőbeli hatása valószínűleg attól függ, hogy a vállalkozások milyen gyorsan és hatékonyan alkalmazzák a technológiát és integrálják azt működésükbe. A ChatGPT és a hasonló mesterséges intelligencia szoftverek azonban valószínűleg jelentős szerepet fognak játszani az üzleti élet jövőjének alakításában.

Akár az ügyfelek elégedettségét szeretnénk növelni, akár az innovációt, akár a versenytársak előtt akarunk maradni, a ChatGPT mindenki számára egy olyan megoldást kínál, amelyet a kisvállalkozásoknak, közepes- és nagyobb méretű vállalatoknak is meg kell fontolniuk hosszú távú céljaik elérése érdekében.

Forrás: The Forbes
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk