A robotok miatt emberek milliói veszíthetik el a munkahelyeiket Kínában

2011.11.10
Egyre több öngyilkosság, a bérek növekedése és a folyamatosan emelkedő munkavállalói elvárások nehezítik a cégek helyzetét a világban. Az iPad-et is gyártó Foxconn például kijelentette, hogy szabadulna az emberi munkaerőtől, és inkább az általa legyártott robotokat dolgoztatná az üzemeiben.

A munkaerő költségei világszerte folyamatosan növekszenek. Az alkalmazottak által a világban elkövetett egyre nagyobb számú öngyilkosság miatt a Foxconn cég vezetői teljesen átalakítanák a gyártóipart a világban.

A Foxconn nemrég bejelentette, hogy Tajvan szigetén hoz létre 223 millió dollárból egy robotikával foglalkozó kutatásfejlesztési központot. Terry Gou a Foxconn elnöke elhatározta, hogy egymillió ipari robotot fognak rövid távon előállítani.


Ez önmagában sem kevés, de azt is tudni kell ehhez, hogy a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szeptemberi becslése szerint 2014-ben világszerte már 1,3 millió ipari robot fog működni, ám ez a jelentés még nem számolt a Foxconn október végi bejelentésével. A tajvani cég gyakorlatilag meg kívánja duplázni az ipari robotok számát.

Jelenleg az Foxconn az Apple legnagyobb beszállítója a világban, és sok-sok egyéb oka is van arra, hogy robotokat válasszon az emberi munkaerő helyett.

A Foxconn több mint egymillió alkalmazottjának majdnem a fele dolgozik a vállalat sencseni központjában, ahol igen kemény az élet. Szigorú felügyelet alatt, vakító fényben kell az embereknek monoton munkát végezniük, és a túlóra a havi 36 órát is meghaladja. Eddig 17 dolgozó követett el öngyilkosságot csak ebben az üzemben, ami igen rossz fényt vet a az egész cégre.


A Foxconn mindezek miatt a média kereszttüzébe került, s nehezen kezeli a szituációt. Először azt találták ki, hogy védőhálót állítanak fel a toronyépületek köré, és így a magukat a mélybe vető emberek ép bőrrel megúszhatják. Ezután a munkaszerződésekben rögzítették, hogy a dolgozók nem követhetnek el öngyilkosságot.

Ezek az intézkedések persze nem fogják megoldani a Foxconn legnagyobb problémáját. A kínai fiatalok ugyanis általában nagyon hamar rájönnek, hogy az iskolás éveikben nem ilyen munkáról álmodoztak, és ők elsősorban használni szeretnék az iPhone-t, nem gyártani.

Ez a szemlélet egyre inkább munkaerőhiányt és magasabb bérköltségeket jelent a Foxconn-nak. A sencsen üzemben a munkásokat minimálbéren foglaloztatják. A minimálbér itt körülbelül 207 dollár havonta, és tavaly 22 százalékkal nőtt. Emiatt Kína egyre több munkahelyet elveszít, a gyárak ugyanis az olcsóbb országokba települnek, például Vietnamba és Bangladesbe.

Az ipari robotok piaca 18 %-kal nőtt tavaly, és az IFR szerint a növekvő bérek miatt Ázsiában, Dél-Amerikában és Közép-Kelet-Európában egyre több gyártó akarja automatizálni a munkafolyamatokat.

A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint a Foxconn egy éven belül legyártana 300 ezer robotot, és a következő három évben összesen egymilliót. Ezek a robotok olyan egyszerű műveleteket végeznének el, mint a festés, vagy a készülékek összeszerelése. Ha minden a tervek szerint alakul, a Foxconn 500 ezer dolgozótól szabadulhat meg.

Addig nincs is gond az ázsiai munkaerőpiacon, amíg olcsóbb kifizetni egy vietnami munkás 85 dolláros havi bérét, de amint világszerte 3-4 millió vagy még több ipari robot áll munkába, az már jelentős hatással lehet a fejlődő országok munkaerőpiacára is. Szinte valószínű, hogy a következő generációs iPad-et már robotkezek rakják majd össze.

Forrás: BBC
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk