A televíziók piacán is egyre jobban tért hódít a mesterséges intelligencia

2020.05.29
A Samsung Electronics idei készülék kínálata újabb 8K-s tévékkel bővült. Megérkeztek a „képkeret”-lifestyle típusú TV készülékek és a tökéletesen térbeli hanghatást biztosító hangprojektorok is.

Megérkezett Magyarországra is a Samsung idei TV- és hangrendszer kollekciója. A legújabb 8K-s QLED TV-k sora a különleges kialakítású The Serif és a The Frame legújabb változataival bővól, de elérhetőek lettek a legújabb Q Sorozatú hangprojektorok is.

A bennük lévő innovációk nemcsak a tartalomfogyasztást változtatják meg, hanem a készülékek a lakások meghatározó dizájnelemei is lesznek.” - mondta Rózsa Márton, a Samsung Magyarország fogyasztói elektronikai üzletág vezetője a sajtótájékoztatón.

Megoldások a mesterséges intelligencia talaján

A Samsung legújabb 8K-s csúcsmodellje a Q950TS típusú készülék „InfinityScreen” képernyővel renmdelkezik. Ez azt jelenti, hogy a felhasználói élmény fokozása érdekében a készülék kávájának aránya mindössze csak 1 százalék. Az idei évben a Samsung összes QLED televíziója, vagyis nem csak a 8K-s, hanem a 4K-s változatok is már mesterséges intelligencia alapú megoldásokat tartalmaznak.

Ezek közé sorolható pl. a DirectFullArray megjelenítés. Ez azt jelenti, hogy a háttér megvilágítást a jeleneteknek megfelelően folyamatosan újrakalibrálja és beszabályozza. A másik ilyen megoldás az Adaptív kép, azt jelenti, hogy egyszerre optimalizálja a kijelzőn a megjelenítést az egyes képekhez és a környezet fényviszonyaihoz. A harmadik ilyen megoldás a Felskálázás, amely szintén az AI Quantum processzor segítségével dolgozi és a mélytanulás (DL) technológiáján alapul. Ennek a segítségével pl. a gyengébb minőségű tartalmak is automatikusan 4K vagy 8K felbontásban fognak a kijelzőn megjelenni.

Fotó: Samsung Electronics

A rendszer erre úgy lesz képes, hogy m,inden egyes képkockát egyenként elemez, megkeresi a háttérkönyvtárában hozzá tartozó 8K-s megfelelőjét, s így feljavítja azt. Ehhez a művelethez nem használ fel külső adatbázist.

A Samsung emlékeztetett arra, hogy az egyes tartalomszolgáltatók jelenleg még mindig 4k-s tartalmat szolgáltatnak, ugyanakkor a Samsung S20-as okostelefonok már képesek 8K-s felvételeket készíteni, amit azután meg tudunk nézni egy ilyen csúcskategóriás TV-n. A 8K-s tartalmak jövőbeni bővülése érdekében egyébként a Samsung nemrég együttműködési szerződést kötött a Netflix-szel és a Youtube-bal is.

Egy jó képhez fontos a jó hang is, hogy a megfelelő térhatást érjük el. Ezt segíti elő a továbbiakban az új Samsung hangprojektorok tudása mellett a Q-Symphony technológia, amely nem halkítja le a TV saját hangszóróit, hanem egy speciális hangteret varázsol a felhasználó köré. Ez is egy egyedülálló fejlesztés a Samsung-tól.

Ennek a technológiának a motorja az Object Tracking Sound+ (OTS+), amely a képernyőn látható mozgást elemzi, azt térben leköveti, majd a TV készülékbe épített többsávos hangrendszernek köszönhetően dinamikusan létrehozza a szükséges hanghatásokat. Ezzel a megoldással így tökéletesen valósághű hangot társít az ugyancsak valóságos képek mellé.

A másik újdonság ebben a technológiában az Active Voice Amplifier (AVA), amely a környezeti zajokra reagálva fogja beállítani a megfelelő hangerősséget, pl. ha beindul egy fűnyíró a kertben, vagy zajos a centrifuga, akkor átmenetileg meg fogja emelni az éppen futó hang, zene vagy párbeszéd hangszintjét.

Fotó: Samsung Electronics

A TV mint egy személyre szabott falikép

A Samsung jelenleg is kutatásokat végez, hogy pl. Magyarországon hosszú távon lehet-e megfelelő igény az egyedi kialakítású, ún. „képkeretes” kialakítású tévékre. Ezt testesíti meg az új „Lifestyle” sorrozat. Ennek a korábbi verziója, a „The Frame” az idén már elérhető 32”, 43”, 50”, 55”, 65” és 75”-os változatban is a hazai piacon.

Az új kivitelben minden egyes készülék egy „művészeti tárggyá”, egy egyedi faliképpé válhat a lakásban. Ezekhez társulhat még egyedi festőállvány, vagy akár egy választható színű keret is.

Megújult hangprojektorok

A hangprojektorok területén is komoly megújulás volt a Samsungnál. Az AcousticBeam technológia igazi térhangzást biztosít, amellyel a felhasználók egyenesen belecsöppenhetnek a képernyőn zajló történések középpontjába.

Fotó: Samsung Electronics

A legújabb, Q Sorozatú hangprojektorok, közülük is pl. a Q800T már Dolby Atmos hangzással rendelkezik és a Q Symphony technológiát tartalmazza. A szintén újdonságnak számító T Sorozat tagjainak beépített központi hangszórói javítják a tévék alaphangzását. Az S sorozat modelljeiben pedig a beépített virtuális asszisztensek teszik kényelmesebbé a rendszer használatát.

A Samsung az idén az UHD 75” kategóriában mintegy kétszeres eladásra számít. A járvány következményeként megnőtt az online értékesítések aránya is, amely az eddigi 30-ról 40 %-ra ugrott fel Magyarországon.

Forrás: Samsung Electronics
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk