ChatGPT avagy a mesterséges intelligenciával beszélgettünk.

2023.02.07
Végre mi is kipróbálhattuk az openai által közzétett ChatGPT-t, ami egy egyszerű chatnek tűnik viszont sokkal több van mögötte. A gépi tanuláson alapuló szolgáltatással beszélgethetünk, kérdéseket tehetünk fel és még viccet is kitalál nekünk, ha arra kérjük. Sőt mindezt magyarul, angolul, de sok más nyelven is képes produkálni!

Több témában is teszteltük vegyes eredményekkel. Volt amikor úgy éreztük magunkat, hogy pár hónap és már a T800-asok ellen kell harcolnunk, de néha olyan válaszokat kaptunk, ami igen messze van a valóságtól.Az első, ami nagyon meglepett, hogy tud magyarul. Nem csak fordítgat, meg lefordítja a szövegeket, hanem valóban "érti és beszéli" is a magyar nyelvet. Ezen felbuzdulva ki is próbáltuk a magyar irodalom témakörében.

Először is Ady Endre tájköltészetéről kérdeztük a ChatGPT-t, egy 5-10 mondatos esszé formájában. És jött is a meglepetés, tökéletesen megfogalmazott esszét kaptunk. Nem csak egy copy-paste valamit, hanem jól átgondolt és szerkezetileg is minőségi írást.

Mivel azt állította, hogy Ady volt az első aki a tájköltészetet alkalmazta ezért rá is kérdeztünk Petőfi Sándor - Alföld című versére és láss csodát! Elmagyarázta, hogy az Alföld-ben tájleíró költészetet találunk, sőt meg is magyarázta, hogy mi a különbség a kettő között.Itt éreztük először, hogy ebből még forradalom és szabadságharc is lehet, csak sajnos ezúttal már az emberek és a gépek között. Láttuk magunk előtt az Adyt szavaló T800-asokat.

Ám aztán jött a Lédával a bálban. Már középiskolában tudja mindenki, hogy ez nem egy egyszerű vers. Az AI-nek is beletörött a bicskája és sokkal nagyobb problémát vetett fel, mint egy rosszul sikerült elemzés.

Azzal kezdődött a sztori, hogy kicsit furcsán értelmezte a verset és rákérdeztünk, hogy ugyan pontosan mutassa már meg hol is talált az adott állítására utalást a versben. Nos, innentől rosszabb volt, mint egy laposföld hívő a földrajz érettségin. Teljes meggyőződéssel állította, hogy azt bizony a költő úgy gondolta és utána jött a slusszpoén: idéztettünk vele a versből és egy kamu versszakot talált ki.Képzeljétek el ugyanezt egy olyan szituációban, ha egy felsővezető vagy komolyabb döntéshozó kap téves információt úgy, hogy gyakorlatilag bármire képes az AI, hogy bizonyítsa, igenis neki van igaza.
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk