Hamarosan juhászkutyák helyett már robotok terelhetik az állatokat

2020.05.22
A kifinomult robotjairól híres Boston Dynamics a héten egy új robotot mutatott be, Spot-ot, amely a jövőben felválthatja a juhászkutyákat a nyájak terelésére.

Fotó: Patricia de Melo Moreira / AFP

A most bemutatásra került videó célja annak a szemléltetése, hogy egy robot a világban miként segítheti bárhol a mezőgazdasági munkát.

David Inggs, a Rocos vezérigazgatója szerint az ügyfeleik olyan feladatok automatizálását szeretnék megoldani, melyek az emberek számára sokszor kellemetlenek, gyakran ismétlődnek vagy egyszerűen csak unalmasak. A Rocos vállalat és a Boston Dynamics kutató cég célja, hogy olyan robotokat alkossanak meg közösen, melyek emberi beavatkozás nélkül is tudnak dolgozni bárhol.

Fotó: Patricia de Melo Moreira / AFP

A mezőgazdaságban olyan robotokat szeretnének alkalmazni, amelyek képesek foglalkozni akár az állatokkal, akár munkát elvégezni a haszonnövények körül. Ebben a videóban az látható, hogy Spot a robot éppen egy ilyen feladatot lát el, ezúttal juhokat terel a mezőn, felügyeli a juhok körüli növényeket, miközben kifejezetten nehéz terepen kell közlekednie, amely egy ember, de még egy kutya számára is komoly megpróbáltatást jelentene.

Fotó: Patricia de Melo Moreira / AFP

A Boston Dynamics által kifejlesztett robotok komplex munkafolyamatokat képesek ellátni. A cég tervei szerint ezek a robotok egyszer majd komoly katasztrófák helyszínein, vagy igen nehezen megközelíthető terepeken is segíthetik majd az emberek munkáját. A közelmúltban mi is beszámoltunk arról, hogy Szingapúrban egy Spotot vetettek be a koronavírus-járvány miatt.

Kapcsolódó videó:
Forrás: Science Alert
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk