Hogyan tudok beszélgetni a mesterséges intelligenciával (openAI, chatGPT)

2023.02.14
Mára már az egész világ az openAI által fejlesztett chatGPT-ről beszél. Vannak akik ebben látják a jövőt, sokan a munkájukat féltik és természetesen mások a T800-as Terminátorokat vélik felismerni bennük.Mi is írtunk már a témában több cikket. Most röviden leírjuk, hogy hol és hogyan tudtok regisztrálni, ha beszélgetni szeretnétek a Mesterséges Intelligenciával (MI / AI), ha esetleg sürgősen Ady verselemzésre vagy másodfokú egyenlet megoldására lenne szükségetek... :)Ha még nincs fiókunk a rendszerben, nyissuk meg ezt az oldalt és kattintsunk a Sign up-ra:
https://chat.openai.com/Miután a rendszer ellenőrizte, hogy nem vagyunk robotok (...hatásszünet, hogy a furcsa anomáliából adódó mosoly abbamaradjon...), utána regisztrálnunk kell. Szükség lesz egy e-mail címre és egy telefonszámra is!A sikeres regisztráció után máris használhatjuk újdonsült beszélgető partnerünket és bármilyen kérdést feltehetünk neki. Egy rövid bemutató után megérkezünk a ChatGPT fő oldalára. A felső dobozban találhatunk néhány példát, de beszélgetni a Chatbot-tal az alsó részen tudunk.A ChatGPT jelenleg is fejlesztés alatt áll, a fejlesztőknek fontos információ, ha a válaszokat a like/dislike gombokkal értékeljük. A ChatGPT-t már most is több mint tízmillióan használják, ezért az oldal gyakran nem elérhető, vagy lefagy. Érdemesebb a magyar idő szerinti délelőtti órákban próbálkozni, mert ilyenkor általában stabilabb a működése. Ha túl van terhelve, ez esetben vagy saját maga által kreált viccekkel szórakoztat bennünket, vagy le sem jön az oldal. Néha válaszadás közben fog elakadni. Ilyenkor elég annyit kérni tőle, hogy 'FOLYTASD!' és máris folytatja. Vagy az is előfordulhat, hogy hibaüzenettel leáll. Ez esetben se essünk pánikba, ilyenkor az oldal újratöltése (refresh) a legjobb megoldás.

Hasznos tanácsok a ChatGPT használatához

1) fogalmazzuk meg érthetően, hogy mire vagyunk kíváncsiak. Egy chat beszélgetés folyamatában a rendszer mindig emlékezni fog az előző válaszokra is, tehát elegendő utalnunk az előzményekre.
2) Kérjük meg, hogy a kért információt pontokba szedve, vagy esetleg táblázatba bontva rendezze, sokan nem tudják, hogy még erre is képes!
3) Adjunk meg mennyiségbeli korlátozásokat is, ha pl. rövid válaszra vagyunk kíváncsiak, akkor kérhetjük, hogy bizonyos stílusban fogalmazza meg a válaszát (például szaknyelven, vagy akár egy ismert személy szemszögéből).
4) Ha túl röviden válaszolna, csak írjuk be, hogy “FOLYTASD” és további információkat kapunk tőle.Mire használhatjuk a ChatGPT-t?

- iskolai dolgozatok, szöveges matematikai feladatok megoldása;
- tetszőleges fogalmazás, szövegírás;
- bármely nyelvű szöveg fordítása bármely másik nyelvre (a fordítandó szöveg bemásolása után);
- szövegek összefoglaló elemzése, lényeg kiemelése;
- programok készítése, ellenőrzése;
- ötletek gyűjtése különböző témákhoz;
- marketing szövegek készítése;
- vers, vagy akár komplett forgatókönyvírás;
- étel, ital receptek, vagy diéta programok összeállítása, összehasonlítása;
A lehetőségek sora végtelen, rajtatok múlik, hogy mit szeretnétek felfedezni a ChatGPT képességeivel.A ChatGPT sem hibátlan, néha egészen elképesztő hibákat tapasztalhatunk tőle. Ez abból ered, hogy nem rendelkezik semmilyen valós tudással a való világból, csak és kizárólag a szavak sorrendiségét variálja. Mivel az információk jelentős része - amiből dolgozik - az internetről származik, ezért gyakran előfordul, hogy hibás adatokkal manipulál, vagy esetleg másokat sértő sértő állításokat közölhet.

A ChatGPT eddig ismert korlátai

- A ChatGPT nincs összekapcsolva a valós internettel, utolsó adatai 2021-ből valóak, ezért ennél frissebb adatokkal nem rendelkezik;
- A ChatGPT válaszai tényszerűen tartalmazhatnak hibás adatokat;
- Mindig ellenőrizzünk minden választ, ugyanis képes a legegyszerűbb matematikai, vagy alapvető kérdéseket is félreértelmezni;

A ChatGPT-t kifejezetten úgy programozták, hogy ne adjon bántó, vagy sértő válaszokat, így kerülni fogja az ilyen témákat, vagy egyszerűen nem fog ezekre választ adni. A fő erény a chatGPT használata során a türelem, mert bizony a tapasztalatok szerint néha napokig elérhetetlen.
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk