Kínai kutatók pingpongozó robotot készítettek

2011.10.17
A kínai Zhenjiang Egyetemen ember méretű robotokat fejlesztettek ki, amelyek képesek asztalitenisz mérkőzést játszani egymással vagy akár egy emberrel is.

A Wu és Kong névre keresztelt robotok a legtöbbször fonákkal ütnek, de képesek tenyeresre is. A robotok a neveiket egy klasszikus kínai epikus regény szereplőjéről Sun Wukong-ról kapták. Ők az egyetem egyik hosszú távú tervének részei, melynek keretében „nagy teljesítményű emberszabású robot egységeket és rendszert” szeretnének építeni.

Az intézmény honlapja egyenesen „nagy méretű emberszabásúaknak” hívja ezeket a robotokat. Ez az elnevezés valószínűleg a Japánban gyártott, hasonló kinézetű, de jóval kisebb méretű robotokra is utal.

Fotó: CBS

A két pingpongozó robot nem tűnik nagyon mozgékonynak. Annak ellenére, hogy a lábuk egyáltalán nem is mozdul a mérkőzés alatt, úgy tűnik, mégsem hibáznak. Ez annak a harminc, külön-külön is működőképes motornak köszönhető, amelyekkel a robotok hét különböző akciót is képesek végrehajtani.

A robotok tudnak egyensúlyozni, azonosítják a labda mozgását, meg tudják jósolni a labda útját, sőt képesek önállóan szerválni is. A videón csak annyi látszik, hogy a tudósok elemzik a robotok lépéseit, nem tudni, mennyire avatkoznak bele közben a játékba is.

Kapcsolódó videó:
Forrás: CBS
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk