Az idei Eurovíziós Dalversenyt a mesterséges intelligencia segítségével nyerték meg

2020.05.13
Egy ausztrál csapat nyerte az idei, mesterséges intelligencián (MI) alapuló Eurovíziós Dalversenyt. A győztes dalt - melynek címe: Beautiful the World - az ihlette, ahogy a súlyos bozóttüzek után Ausztráliában a természet újra erőre kapott.

A VPRO holland televíziótól származott a különleges zenei verseny ötlete, miután Hollandia tavaly megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált és az idei dalfesztivál a koronavírus járvány miatt elmaradt.

A nem mindennapi dalversenyre összesen 13 csapat készített dalt. Az indulók többek között Ausztrália mellett a következő országokat képviselték: Hollandia, Svédország, Belgium, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Svájc.

A győztes Uncanny Valley nevű ausztrál csapat tagjai matematika, informatika és társadalom-antropológia szakos egyetemistákból és zenei producerekből állnak.

Kép: BBC News

A dallamot és természetesen a dalszöveget is mesterséges intelligencia rendszer bevonásával készítették. A rendszert koalák, kokaburák és tasmán ördögök hangmintái segítségével képeztek ki.

A közönségszavazatok alapján ez a dal magasan az első helyezett lett. Az értékelő bizottság mesterséges intelligencia szakértőkből lett összeválogatva. A zsűri a német Dadabots csapat munkáját is maximális pontszámmal értékelte. A Vincent Koops, Anna Huang és Ed Newton-Rex alkotta szakértői testület nagyon elégedett volt azzal, hogy a résztvevők milyen „széles körűen innovatív módon” használták a mesterséges intelligenciát a saját zenéik megalkotása során.

A dalszerzés a mesterséges intelligencia felhasználásával nem könnyű, hiszen ott kreatív kihívások is vannak, melyek együtt járnak a dalszerzéssel, ugyanakkor ügyeskedni kell azzal is, hogy jól tanítsuk meg a gépet.” – fejtette ki értékelésekor a bizottság.

Kapcsolódó videó:
Forrás: BBC NEWS
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk