Okostelefon vezérléssel repül a robot szitakötő

2013.04.05
Az automatizálással és ipari robotok gyártásával foglalkozó német Festo cég az erőforrásai egy részét csúcstechnológiájú távirányítós robotok fejlesztésébe fekteti. A legújabb robotok a maguk nemében is igazi innovációnak számítanak, hiszen maguktól repülnek.

A Festo most egy robot szitakötőt hozott létre, amely képes leutánozni természetes változata tökéletes repülését. A 175 grammot nyomó, 44 centiméter hosszúságú és 63 centis szárnyfesztávval rendelkező műrovar vezérlése okostelefonnal történhet.

Kép: Festo.com

A robot szitakötő igen jó inspiráció lehet a kutatók számára: két-két pár szárnyát ugyanis képes különállóan is mozgatni, így nagyon pontosan képes repülni. A kutatók által megépített, BionicOpter-nek elnevezett robot a beépített motorjai segítségével mind a négy szárnyát különállóan tudja mozgatni.

A mozgásokat egy erre kifejlesztett szoftver koordinálja, így nem kell mind a négy szárnyat külön-külön irányítani, a szoftver számolja ki az éppen megfelelő frekvenciát, amplitúdót és szöget, miközben a robot szitakötő pilótája szabadon irányíthatja a rovart az okostelefonjáról.

Kép: Festo.com

A Festo végső célja, hogy olyan robot modellt építsenek, amely jobban repül, mint egy hagyományos vitorlázó repülő, egy helikopter és egy repülő kombinációja.

Kapcsolódó videó:
Forrás: Festo.com
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk