A Hitachi most bemutatott robotjárműve önállóan közlekedik

2013.03.13
Hívásra házhoz menő, egyszemélyes robotjárművet mutatott be a Hitachi, amely képes önmagát vezetni.

A Hitachi elektronikai cég legújabb fejlesztése, a ROPITS (Robot for Personal Intelligent Transport System) nevet kapta. Emberi beavatkozás nélkül képes közlekedni a járdákon, vagy akár az épületek belsejében is. A robot egy GPS-vevő, egy kamera és négy lézeres szenzor segítségével tud elnavigálni a forgalomban.

Fotó: Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images

A járműnek táblagéppel tudjuk megadni az úti célját, a kezelőfelületet magukkal hordozó tulajdonosok pedig bármikor az aktuális tartózkodási helyükre hívhatják a robotot, az magától oda fog találni. A Hitachi közleménye szerint a robot másfél méteres hibahatárral találja meg a betáplált úti célt. Vészhelyzetben pedig botkormánnyal is irányíthatjuk.

Fotó: Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images

A Hitachi az időseknek és a mozgássérülteknek ajánlja elsősorban a járművet. A ROPITS csak rövid távú utak megtételére alkalmas. A 160 centiméter magas és 70 centiméter széles, Li-Ion akkumulátor által meghajtott négykerekű robot végsebessége mindössze 6 km óránként. A Hitachi további teszteknek kívánja a jövőben alávetni a szerkezetet, amely a cég reményei szerint a mozgásban korlátozott emberek életének megkönnyítése mellett a jövőben már önálló áruszállításra is alkalmas lesz.

Forrás: CNET.com
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk