A Semmelweis Egyetemen önjáró robot segíti a vírus elleni védekezést

2020.05.23
A koronavírus elpusztítására is képes az a robot, amely a napokban került beüzemelésre a Semmelweis Egyetemen és UVC-fény kibocsátásával képes fertőtleníteni a saját környezetét.

Fotó: Semmelweiss Egyetem

Az egyetem közleményéből az derül ki, hogy a robot tökéletesen képes megoldani az egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján a közös- és vizsgálóhelyiségek folyamatos fertőtlenítését, mindemellett képes részt vesz a külső klinikai tömb teljes körű tisztán tartásában is.

A fertőtlenítő robotot az egyetem Dániából szerezte be, csaknem harmincmillió forintért, s a napokban már munkába is állt. A robot a legkorszerűbb fejlesztések eredményeként jött létre, a világon ebben a pillanatban a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze, sőt Közép-Európában az első ilyen berendezés, amelyet üzembe is állítottak.

Fotó: Semmelweiss Egyetem

A robot UVC-fényt használ, amely bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – képes 100 %-ban inakíválni másodpercek alatt.

A robot önjáró, így természetesen nagyfokú mobilitással és automata működésmóddal is rendelkezik. Először „be kell tanítani”, majd ha ez megtörtént, utána már magától képes bejárni a fertőtlenítendő területeket, és képes kikerülni az útjába kerülő akadályokat is, így megoldja a klinikai folyosók, a CT- és röntgen osztályok gyors és hatékony sterilizálását.

Ez a technológia környezetbarát és könnyen be lehet illeszteni a napi takarítási folyamatokba. A robot működése során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, ún. vörös zónákba (pl. intenzív fertőző osztályok) is biztonságosan beküldhető.

Fotó: Semmelweiss Egyetem

A fertőtlenítő robotot a Semmelweis Egyetem Alapítvány és a 77 Elektronika Kft. közösen vásárolta. A 30 millió forintos vételár felét a magyar hi-tech cég, a másik felét az egyetemi alapítvány fizette.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk