Online premierrel mutatkozott be a Fanuc CRX együttműködő robot Magyarországon

2020.05.19
Várva várt fejlesztés érkezett a Fanuc robotika portfóliójába, s ezzel kiegészült a világ legszélesebb ipari és kollaboratív robot választéka. A CR kollaboratív robotsorozat ezúttal egy teljesen új fejlesztéssel bővült, egy kis tömegű CRX robottal, melyet a tokiói IREX kiállításon mutattak be elsőként a nagyközönség számára. A premiert igen nagy várakozás előzte meg, hiszen ez volt a Fanuc első olyan fejlesztése, mellyel az „ipari kollaboratív” robot (kobot) kategóriából a könnyűsúlyú kollaboratív robot irányba fejlesztett tovább.

A Fanuc nem új versenyző a piacon, már jóval korábban is hatalmas fejlesztésekkel lépett be az ún. „együttműködő robotok” világába, ezek sorában a mai napig is tartja a csúcsot, a 35 kilogramm teherbírású kollaboratív robotjuk, amelyhez később további 5 új típus is csatlakozott, ezzel lefedve egy 4-35 kilogramm intervallumú terhelhetőségi tartományt és közel 2 méteres hatósugarú működési területet.

Fotó: Fanuc Hungary Kft.

Kétféle típus, könnyebb kezelhetőség

A Fanuc legújabb fejlesztése megőrizte a cég hagyományait a megbízhatóságban és a masszív kialakításban, ezzel párhuzamosan viszont jelentősen egyszerűsítették a felépítését és csökkentették a tömegét, mely így nagyban segíti a robot telepítését és megkönnyíti annak a kezelhetőségét is.

Jelenleg két típus érhető el. A 10 kilogramm teherbírású változat rövidebb karral rendelkezik, kinyúlása 1.2 méteres hatótávot képes befogni. A hosszabb karú változat 1.4 méteres bejárási hosszal rendelkezik.

A robot dizájnja újszerű, esztétikusan ötvözi a fehér és zöld színeket, s ezzel a fejlesztő cég visszatükrözi a fejlesztés mögötti komoly minőséget is.

A robotot az egyszerű használhatóságra tervezték: A rendkívül egyszerű telepíthetősége mellett még a kezelése is igen könnyű, így aki még soha nem használt robotot, ők is komolyabb előképzettség nélkül be tudják konfigurálni. A robot program varázslójával és a hozzá adott Teach Pendant tablettel mindössze néhány gombnyomással tudunk létrehozni kezelő programot, mindezen felül pedfig az egyszerű kézi vezérlési móddal tovább egyszerűsíthető az egyes programok elkészítése is.

A CRX robot a megszokott módon az összes Fanuc kiegészítővel kompatibilis, így kulcsrakészen, könnyedén integrálható hozzá a látórendszer, az erőérzékelő és még számos hasznos további opció is. A robot bemutatására a Fanuc Hungary online webinárján került sor május 21-én.

Kapcsolódó videó:
Forrás: Fanuc
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk