Ötezer forintból építettek meg egy akadálykerülő robotot Szegeden

2013.03.21
Kevesebb mint ötezer forintból épített meg egy igen egyszerű szerkezetű, guruló, akadálykerülő robotot a Szegedi Tudományegyetem harmadéves hallgatója, akinek a munkáját az intézmény innovációs versenyén díjazták.

A szerkezetet KITT-E névre keresztelték. Az egyetemi hallgató (Kecsenovity Egon ) elmondta, hogy az Internetet böngészve döntötte el, hogy felépít egy rendkívül olcsó, oktatási célokra használható pici kis robotot.

A hasonló, egyedileg programozható berendezéseket a multinacionális játékgyártók 70-80 ezer forintért kínálják, de az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában vagy akár Magyarországon összeállított hasonló robotok is lényegesen – gyakran háromszor-hatszor - drágábbak, mint a jelenleg teljesített ötezer forintos ár. A diák szerint ennek oka elsősorban az lehet, hogy a készítők túlságosan drága alkatrészeket használnak fel, amelyek egy kis türelemmel és otthoni munkával olcsóbb változatokkal is kiválthatóak.A KITT-E váza rendkívül tartós, préselt falemezből készült, a szerkezet két fix kerekét külön-külön egy-egy elektromotor hajtja, a kanyarodást pedig bolygókerékkel oldották meg. A robot irányításáért egy mikrovezérlő felel, amely a jeleket a berendezésbe épített szenzorokból kapja meg. Ha a KITT-E akadálynak ütközik, az eszköz programjának megfelelően új utat fog keresni.

A hallgató tájékoztatása szerint az is jelentős költségcsökkentést tett lehetővé, hogy a robot áramköreit saját maga tervezte meg, és a paneleket is kézzel rajzolta.

Kecsenovity Egon úgy véli, hogy a robot kiválóan felhasználható oktatási célokra is, hiszen a robotok felépítése során a szakkörökön, kurzusokon részt vevő diákok komoly elektronikai, programozási ismereteket szerezhetnek - nem beszélve arról, hogy csekély anyagi befektetéssel is igen látványos eredmények érhetőek el.

Egon szerint hasonló, egyedileg programozható berendezést a multinacionális játékgyártók 70-80 ezer forintért kínálnak, ennyi pénzből viszont akár egy 16 fős csoportot is ki lehet saját eszközzel szolgálni. A robotépítés közben pedig a diákok mechanikai, elektronikai és programozási ismereteket szerezhetnek.

"A készítők sajnos gyakran nagyon drága alkatrészeket használnak, amelyek kis türelemmel és otthoni munkával kiválthatók, miközben az ember a saját tudását is gyarapíthatja. Én például a hétvégéimet nem a közösségi oldalakon és a TV előtt töltöm, hanem a különböző hobbijaimmal és a barátaimmal". – mondta Egon.

Kapcsolódó videó:
Forrás: Délmagyar
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk