Robin a hazai takarító robot

Robin a B+N cég által kifejlesztésű takarítórobot, melyet 2019. novemberben mutattak be. Azóta számos helyszínen találkozhattunk már vele, így pl. a Groupama Arénában, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a B+N dokumentumkezelő központjában Pátyon, illetve a MH Egészségügyi Központ telephelyein.

A gép hardverét egy olasz cég gyártotta, míg a magyar fejlesztők érdeme a mérnöki, a technikusi és az informatikai háttér megteremtése volt.

Fotó: B+N Referencia Zrt.

A B+N tulajdonképpen nem egy technológiai cég, hanem egy takarító szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat, amely a saját kutató-fejlesztő részlegében dolgozta ki a Robin takarító robotok működését lehetővé tevő technológiát.

Robin-t a cég saját dolgozói irányítják, így, robothoz hasonlóan Robin sem fog kitúrni senkit az állásából, hanem kisegítőként üzemel, ezzel pedig leveszik a terhet az emberekről, azáltal, hogy átvállalja a munka legmonotonabb részeit.

Fotó: B+N Referencia Zrt.

A Robin-t irányító dolgozók munkaidejének kb. 20-30%-át teszi ki a robot kezelése, feltöltése, ellenőrzése, Robin pedig cserébe naponta, vagyis egy komplett műszak alatt nagyjából 1500 négyzetméter felület kitakarítására képes. Ezt három óra alatt végzi el, utána tizenkét óra töltési “kávészünet” következik, enyi idő kell ahhoz, hogy Robin140 Ah teljesítményű akkumulátora feltöltődjön.

Egy lézerradar (LIDAR), a sztereó kamera, az ultrahangos érzékelők, az infravörös távolságmérő, és az ütközésérzékelő mind segíti Robin-t az akadálytalán közlekedésben. A helyszín térképének feltöltése után azonnal képes önállóan megtervezni az útvonalát, elnavigálni az akadályok között és ha, valamilyen felmerülő probléma miatt egy terület kimaradt, Robin később automatikusan visszatér a kimaradt helyszínre és befejezi a félbehagyott munkát.

Hogy a rendszer hatékonysága még tovább fejleszthető legyen, a kitakarított és kihagyott területekről Robin adatbázist készít, így a minőségellenőrzés is teljesen automatizálható.Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Takarító Robotok nevű címke

Nagyon hasznos a Samsung Navibot SR8950 robot porszívó

2012.05.30
Ha a Samsung nevét halljuk, a legtöbbször tévék, tabletek, okostelefonok esetén emlegetjük, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a koreai márka a robotporszívók piacán is jelen van.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk