Robot börtönőrök állnak szolgálatba Dél-Koreában

2011.11.25
Hamarosan szolgálatba állhatnak a dél-koreai büntetés-végrehajtó intézményekben az első robot börtönőrök, akik éjszakai őrjárataikon képesek lesznek felismerni a rabok szokatlan viselkedését.

A robotfegyőrök prototípusát japán tudósok fejlesztették ki. A robotika Dél-Koreában egyike a kiemelt ipari ágazatoknak, az ország Japán mellett maga is nemzetközileg elismerten vezető szerepre törekszik a robotika világában.

Fotó: Yonhap

A robot börtönőr másfél méter magas, négy keréken közlekedik és a beépített rádiórendszere segítségével képes kapcsolatot létesíteni a rabok és a börtön személyzete között. A szerkezet beépített elektronikus jelfogói észlelik az öngyilkosságra vagy erőszakra utaló magatartást, és azonnal jelzik azt a szolgálatban lévő börtönszemélyzetnek.

Li Baik Csul, a Kiongdzsi Egyetem tanára a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a fejlesztők most végre kidolgozták a kifejezetten az éjszakai őrjáratokra tervezett robot működési rendszerét, már csak kisebb finomítások vannak hátra. Ezekkel a finomításokkal azt akarják elérni, hogy a robot börtönőr barátságosnak tűnjön a foglyok számára, ugyanakor szigorú legyen, ha szabálytalanságot észlel.

A robot börtönőr a kutatók szerint lehetővé tenné a hagyományos börtönőrök számára azt, hogy több szabadidővel rendelkezhessenek, ugyanis a robot börtönőrök munkába állítása megszabadíthatná őket a fáradságos éjszakai őrjáratoktól.

A három első robot fegyőr tesztelésére az ország déli részén fekvő Pohang egyik börtönében kerül sor márciusban.

Kapcsolódó videó:
Forrás: BBC
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk