Robotkutyát használhatnak fel a katonák és a sérültek mentésére

2013.03.06
A Boston Dynamics folyamatosan azon dolgozik, hoigy olyan robotot fejlesszenek ki, amely – főként a harctéren, a katonák helyett – képes legyen a veszélyes és / vagy nehéz feladatokat az emberek helyett elvégezni.

A fejlesztések már évek óta tartanak, a fejlesztők folyamatosan tökéletesítik az időközben már sok esetben éles helyzetekben is kipróbált „Nagy Kutyát” (BigDog-ot, amely robot eddig elsősorban az elképesztő mozgás-koordinációja miatt került be a napi hírekbe.

A Boston Dynamics most egy új videóval jelentkezett, mely a robot egy új képességét mutatja be. Ennek a robotnak természetesen nincsen feje, hiszen ezúttal is racionális szempontok alapján tervezték, viszont a fej helyére most egy speciális fogókart helyeztek el, amivel meg tud ragadni bizonyos tárgyakat.

A robot eddig a robusztus teherbírásával, gyorsaságával és a magabiztos közlekedésével mutatkozott be, viszont most már az új karral interakcióba is tud lépni a saját környezetével.

Az új karral képes megragadni tárgyakat és – ami ennél is fontosabb – el tudja dobni a felvett tárgyakat, és ez igen komoly teljesítmény a fejlesztőktől, hiszen – emberi mintákat követve – a robot teljes fizikai szerkezete részt vesz abban, hogy ezt a feladatot végrehajtsa.

A több mint egy mázsa tömegű gép a szenzorai segítségével foglal el egy megfelelően stabil pozíciót, illetve ugyancsak a szenzorai segítenek abban, hogy megfogja a céltárgyakat, majd egy algoritmus vezérli azt, hogy „teljes testével” elég nagy erővel és lendülettel dobja el az útjából azt, aminek éppen nem kéne ott lennie.

Fotó: Boston Dynamics

A BigDog óránként 5-6 km/h sebességgel képes haladni, így megbirkózik a 35 fokos emelkedővel vagy lejtővel is, egyenetlen – köves, sáros, vizes, havas – talajon is biztonsággal mozog, ugyanakkor mindezt még 170 kg-os teherrel is végre tudja hajtani. A robot energiaforrása lehetővé teszi, hogy kb. 20 kilométert megtegyen feltöltés nélkül.

A karokkal végrehajtott fogás és az eldobás bevezetése új lehetőségeket nyitott meg a robot és a fejelsztők számára, mivel így már nem csak teherhordásra tudják majd használni, hanem további finomítások után a katonai frontokon eszközöket és katonákat is képes lehet megtalálni, esetleg kiásni a romos törmelék alól, majd felvenni és egy előre megadott célpontra elszállítani.

Kapcsolódó videó:
Forrás: Phys.org
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk