Sikeresen repül a harvardi robotrovar

2013.05.04
A légy biológiája ihlette azt a robotrovart, amelyet a Harvard tudósai fejlesztettek ki, s amely túl van az első sikeres irányított repülésén.

A mikro-technológia egyik legújabb vívmánya, egy légy biológiája ihlette robot, a milliméteres anatómiájával és két hártyavékony szárnyával másodpercenként 120 szárnycsapásra is képes.

A valósághű, rovar méretű miniatűr szerkezet első irányított repülésére most először került sor. A pici szerkezetet a Harvard mérnökei, valamint a Wyss Biológiailag Inspirált Gépészmérnöki Intézet munkatársai több mint egy évtizeden keresztül fejlesztették.

Ezen a projekten dolgozik már 12 éve Robert J. Wood, a kutatócsoport egyik tagja is, aki a következőket mondta a bemutató keretében: "A gyártás, az anyagok és a tervezés területein elért kimagasló áttöréseknek köszönhetően juthattunk el eddig, és elmondhatom, hogy rendkívül jól működik!"

Wood szerint a picinyke robotrovar elsősorban környezeti megfigyelésekben, kutató- és mentő expedíciókban, vagy akár a növények beporzásában is az emberek segítségére lehetne.

Fotó: Harvard.edu

A robotrovar parányi méretéből kiindulva a robot meghajtására a tervezés során hagyományos, elektromos motorok szóba sem jöhettek. Hosszas finomítgatás után a robotrovar szárnyait piezoelektromos aktuátorokból készítették el. Az aktuátorokat elektromos mezők hatására táguló és összehúzódó kerámia csíkok mozgatják.

A robotrovar szénszálas vázába ízületként vékony műanyag pántokat ágyaztak be, és egy finoman kiegyensúlyozott vezérlőrendszer adja az utasításokat a különböző típusú mozgásokra. Mindkét szárnyat külön-külön, valós időben képes a vezérlő rendszer irányítani.

A prototípushoz ma még egy nagyon vékony tápkábel is csatlakozik, mivel egy ilyen kis robot számára egyszerűen nincs megfelelő megoldás, hogy saját energiaforrást építsenek bele. A teljes függetlenség majd akkor jöhet el, ha a nagy energiasűrűségű üzemanyagcellák olyan szintre fejlődnek, hogy méretükből kifolyólag itt is felhasználhatóak lesznek.

Fotó: Harvard.edu

Wood és munkatársai addig is a robotrovarok fejlesztésének következő fázisát kezdték el.. Ebben a projectben már a robotrovar majd mesterséges intelligenciával felturbózott saját agyat, saját energiaforrást kaphat, valamint elsajátíthatja egy rovar kolóniában való tájékozódás képességét, s így a robotrovarok az emberi irányítástól teljesen függetleníthetőek lesznek.

Kapcsolódó videó:
Forrás: Harvard.edu
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk