Számítógépes felhő segítheti a robotok tanulását

2013.03.13
2011-ben indult meg egy Európai Uniós támogatású projekt, a European Robo Earth, amely azt tűzte ki célul, hogy nyílt forrású alapon segítse és támogassa a robotok fejlesztését.

E folyamat fontos eredményét jelentették be a múlt hónap végén, amikor közölték, hogy olyan felhőalapú adatbázist hoztak létre, amely a robotok tanulásában nyújthat nagyon nagy segítséget.

Az adatbázis saját nevet is kapott: Rapyuta lett annak az „online agynak” a neve, amely céljai szerint azt szolgálja majd, hogy az egyes fejlesztőknek ne kelljen minden egyes esetben maguknak végigjárniuk a fejlesztési fázisokat, hanem a megszerzett tapasztalatokat és információkat képesek legyenek egymással közvetlenül is megosztani. Egy ilyen kezdeményezés azért igen hasznos minden résztvevő számára, mert a saját munkájukat olcsóbbá és hatékonyabbá teheti.

Fotó: Bart Van Overbeeke / BBC

A Rapyuta legfontosabb előnye, hogy a gépeknek az emberi világgal végrehajtott interakciójuk során nem kell maguknak kidolgozni a helyes válaszokat, hiszen ha ezt már máshol sikerrel tesztelték, ehhez az információhoz már képesek hozzájutni. A felhő emellett természetesen más előnyöket is kínál – pl. elegendő megemlíteni a számítási kapacitások megtöbbszörözését, vagyis egy adott gép egy adott feladat megoldásához sokkal kevesebb időt és energiát használhat fel, mint ha csak a saját hardverre hagyatkozna.

A projekt vezetője, a zürichi intézetben dolgozó Mohanarajah Gajamohan elmondta a BBC-nek, hogy a felhős együttműködés különösen hasznos lehet a jelenleg feljövőben lévő új eszközök, így pl. a távvezérelt és az önirányító járművek esetében is, hiszen így a közös adatbázisból gyorsan megszerzett információk segítségével hatékonyabban működhetnek. Az adatbázist öt, a projektben résztvevő európai tudományos műhely hozta létre.

Kapcsolódó videó:
Forrás: BBC
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk