Te is perceken belül festőművész lehetsz a mesterséges intelligencia segítségével, de vajon örülnek ennek a művészek?

2023.02.17
Megmutatjuk, melyik ma a 6 legjobb ingyenes MI alapú „Text to Art” generátor, amelyek képesek beírt szövegből komplett művészeti alkotásokat előállítani. Arra is keressük a választ, hogy fenyegetheti-e ez a jövőben a művészek megélhetését.

Sokan felteszik a kérdést: létezik ma még a világon bármilyen dolog, amit a mesterséges intelligencia nem képes megoldani? Manapság lassan hozzászokunk, hogy minden hónapban történik valami nagy bejelentés, egy MI alapú, lenyűgöző új technológiai áttörésről.Az egyik ilyen áttörés a közelmúltban az volt, hogy a mesterséges intelligencia most már képes arra is, hogy egy beírt szövegből festményt vagy bármilyen tetszőleges képet kreáljon. Ha nem hiszed el, hogy ez már itt van közöttünk, olvass tovább, és mindjárt akár Te is kipróbálhatod...

Ha MI-művész szeretnél lenni, vagyis szeretnél létrehozni képeket az írásaidból, erre ma már több lehetőség is kínálkozik, mi most csak hatot fogunk részletesebben is bemutatni.

1. Nightcafe (Web) – Ez ma a legegyszerűbb ingyenes szöveg-kép MI konverter


A Nightcafe a legtökéletesebb példa arra, ahogy egy tetszőleges szöveget képpé alakíthatunk át. A legtöbb embernek már attól le fog esni az álla, hogy meglátja, milyen elképesztő dolgokra képes a mesterséges intelligencia. Írj be bármilyen egyszerű angol mondatot, és a Nightcafe a mesterséges intelligencia segítségével szinte tökéletes festményt fog készíteni belőle.Amikor új arculatot hozunk létre, elsőként különféle művészi stílusok közül kell választanunk, ami lehet kubista, olajfestmény, matt, szürreális, steampunk stb. Művészeti technikák és kulturális műfajok is hozzáadhatók a beállítások során. Ezt követően két MI-stílusból kell választanunk egyet: Artistic és Coherent.

A weboldalon több mindent elolvashatunk az egyes technológiai szakzsargonokról, de most röviden elmondjuk, mi az alapvető különbség e két stílus között. A művészi változat (Artistic) jobbnak tűnik az absztrakt alkotásokhoz, például épületek megjelenítéséhez, vagy pl. az égbolt ábrázolásához. A koherens (Coherent) verzió pedig általában jobb a valósághű képekhez.

Ezután ki kell választani a képarányt, a kimeneti felbontást és még pár egyéb beállításra szükség van, majd indulhat a kreáció. A Nightcafe mindössze néhány percen belül el fogja készíteni a műalkotást a beállított paraméterek alapján. Minden elkészült alkotás bekerül a saját felhasználói fiókunkba.

Amikor létrehozunk egy saját fiókot, öt kreditet is kapunk azonnal ingyenesen, ehhez kapunk még továbbá napi öt kreditet. Az összegyűjtött kreditek száma határozza meg, hogy hány módosítást végezhetünk el egy műalkotás beállításaiban. És igen, ingyenesen letölthetjük az alkotásainkat, de kizárólag csak kis felbontásban.

A Nightcafe oldala ide kattintva érhető el.

2. Starry AI (Web, Android, iOS) - Szöveg-kép MI művészet szemcsés vezérléssel


A Starry AI a szövegeket a mesterséges intelligencia felhasználásával grafikákká alakítja át, ugyanúgy, mint a most ismertetésre kerülő többi alkalmazás is. Az alapvető különbség a több alkalmazással szemben, hogy itt bizonyos szempontok részletes szabályozását kínálja fel, amelyek sokkal személyesebbé teszik a végeredményt.Először is írjunk be egy véletlenszerű kifejezést, és válasszunk a két felkínált MI-motor közül. Az Altair álomszerű képeket készít, sokkal elvontabb, míg az Orion "irreális valóságot" állít elő. Ezután választanunk kell a 16 művészeti stílus közül, meg kell adnunk a vászonméretet, a képarányt, és opcionálisan hozzá adhatjuk még a saját egyéni képünket is, amelyet alapként használhatunk az alkotáshoz. Ebben az alkalmazásban kifejezetten jó ötlet volt az egyéni kép hozzáadásának a lehetősége.A Starry AI lehetővé teszi, hogy extra krediteket használjunk a mesterséges intelligencia futási idejének meghosszabbításához, azért hogy jobb legyen a végeredmény. Hasonlóképpen persze el is költhetjük a kreditjeinket, pl arra, hogy hogy megmondjuk az MI-nek, milyen szorosan ragaszkodjon a megadott szöveghez. Végül pedig, amikor a kép már elkészült, kreditet költhetünk a kép értékelésére is, illetve szintén plusz kreditekért letölthetjük nagy felbontásban is a grafikát.

Lényeges, hogy itt nem kell mindig fizetni a kreditekért. A Starry AI segítségével minden nap vagy hetente ingyenes krediteket kereshetünk, ha hirdetéseket nézünk, vagy megosztjuk az alkotásainkat a különféle közösségi csatornákon keresztül.

A Starry AI oldala ide kattintva érhető el.
Letöltés Androidra | iOS-re (ingyenes)

3. Craiyon (Web) – Próbáld ki a híres OpenAI DALL-E-t


Az OpenAI mesterséges intelligencia kutatólaboratórium megalkotta a mesterséges intelligencia szöveg-képgenerátor eredeti és legnépszerűbb változatát, a DALL-E-t. A netezőket azóta is lenyűgözi a DALL-E 2 azon képessége, hogy a természetes nyelvet képes képekké alakítani.

Ha nem szeretnél regisztrálni az oldalra, használhatod a Craiyon-t (korábban DALL-E Mini), az eredeti mesterséges intelligencia alapú modell nyílt forráskódú változatát, amely mindenki számára nyilvánosan elérhető.

A gép itt úgy tanulja meg a leírásokat, hogy elolvassa más képek feliratait az interneten, és ezeket próbálja alkalmazni a beírt kifejezésre. Tehát még egyszer kiemelnénk, itt nem kötelező saját felhasználói fiókot regisztrálni, és korlátlanul darabszámú képet hozhatunk létre.

Írj be egy tetszőleges mondatot (legyen a megfogalmazás a lehető legpontosabb), és nyomd meg a Draw gombot. Ez persze el fog tartani egy jó ideig, de a Craiyon hamarosan kilenc különböző képet fog felkínálni neked a mondatodra. Bármelyik vagy az összes képet elmentheted ezután pendrive-ra vagy a merevlemezre.

Itt a példában pl. azt írtuk be neki, hogy „Pregnant rabbits love each other (Terhes nyulak szeretgetik egymást)”...Más alkalmazásokkal ellentétben a Craiyonban nincs további fejlesztés vagy testreszabás, ugyanakkor mégis ez a legnépszerűbb és egyben a legegyszerűbb szöveg-kép MI-generátor, és amit még egyszer szeretnénk kiemelni, korlátlan számú ingyenes próbálkozást kínál bárki számára.

A Starry AI oldala ide kattintva érhető el.

4. Dream by Wombo (Android, iOS) - Egyszerű, ingyenes, korlátlan mesterséges intelligencia alapú szöveg-kép művészeti generátor


A tapasztalatok szerint a legtöbb mesterséges intelligencia-alapú szöveg-kép művészeti generátor vagy fizetős, vagy kreditrendszer alapú, vagy egyéb korlátozásokkal rendelkezik. A Dream by Wombo eltörölte a korlátokat, így a felhasználásával korlátlan számú grafikát készíthetünk a szövegekből számos stílusban.

A használata nagyon egyszerű: hozz létre egy fiókot, írd be egy mondatot, végül válassz ki egy stílust. A jelenlegi stílusok közé tartozik többek között a Ghibli, a Dali, a Love, a Robots, a Psychic, a Synthwave, a Baroque és a Dark Fantasy. Hagyd, hogy a Wombo készítse a képet, és ha nem tetszik, azonnal megkérheted, hogy rajzoljon egy másikat, vagy le is töltheted azt, amelyik tetszett.Használhatod webes alkalmazásként (PC-n), vagy mobilalkalmazásként is, de ahogy azt a részletes Dream by Wombo útmutató is leírja, a mobil verzió még néhány további funkciót is kínál. Pontosabban, hozzáadhatsz egy alapképet az MI számára referenciaként való használatra, amely mindig segít neki a kép finomításban.

A Dream by Wombo oldala ide kattintva érhető el.
Letöltés Androidra | iOS-re (ingyenes)

5. Pixray (Web) – Ez egy mesterséges intelligencia alapú szöveg-kép-generátor egyéni kódokkal a geeks számára


A Pixray egy igazi szöveg-művészet generátor, amelyet ingyenesen futtathatunk bármely böngészőben a számítógépen vagy API kulcs segítségével. Egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, de testreszabható a mesterséges intelligencia alapú motorokkal és az egyedi kódok kiterjedt dokumentációjával a geek-ek remekül fogják érezni magukat.

A rendszer alapfelülete rendkívül egyszerű. Először is adjunk meg egy mondatot, ahogy azt bármely másik ilyen alkalmazásban is tennénk. Ezután válasszunk a különböző MI rendermotorok közül a „fiókunkban”. A Pixel egy pixel-rajzot fog generálni, a vqgan GAN-képeket állít elő (ez gyakran valósághű), a clipdraw és a line_sketch pedig körvonal-alapú képeket generál, ezek olyanok lesznek, mint ha skicc rajzok lennének, ahol a körvonalakat rárajzolták volna.

A próbában mi azt írtuk be neki, hogy „Budapest skyline at sunset (Budapest látképe naplementekor”.Ez már így önmagában is fantasztikus képeket fog kiadni, de a szórakoztató rész mégis az utolsó rész lesz, a Beállítások.

A a Pixray a dokumentációjában azt írja, hogy az MI-beállításokat többféleképpen is módosíthatjuk. Például hozzáadhatunk művészeket vagy stílusokat, meghatározhatunk minőséget, iterációkat vagy léptéket, és részletes módszereket fedezhetünk fel a grafikák megváltoztatására a fiók, a megjelenítés, a szűrő, a videó és a kép beállítások révén. Kicsit nehéz olvasmány lesz, de meg fogtok birkózni vele, mert nincs benne program kódolás.

A Pixray oldala ide kattintva érhető el.

6. DeepAI (Web) – Ez egy gyors és egyszerű MI alapú szöveg-képgenerátor


A DeepAI egy nagyon könnyen használható szöveg-kép generátort kínál, amely megfelelő eredményeket produkál egyszerű utasítások segítségével. Számos képstílus található a kínálatban, sőt ezeknek a fele ingyenes is. Az ingyenesek közé tartozik az alapvető szöveg-kép, az aranyos lények, a fantáziavilágok, a cyberpunk, az ódivatú, a reneszánsz festészet és az absztrakt művészet.Mindezek a stílusok az adott téma szerint készítenek képeket, nagyjából a jelen cikkünkben szereplő többi eszközhöz hasonlóan. Azonban ezen stílusok között van egy logógenerátor is, amellyel érdekes logóötleteket készíthetünk. Különösen hasznos lehet ez grafikai studiókban, vagy azoknak az építészeknek, akik pl. ihletet keresnek az építkezéshez.

A DeepAI oldala ide kattintva érhető el.

Tegyük fel a kérdést: Szerintetek a mesterséges intelligencia megölheti a művészeket?


Nos, azt bizonyára megállapíthatjuk, hogy a cikkünkben szereplő különféle mesterséges intelligencia alapú szöveg-kép generátorok a maguk módján igazán lenyűgözőek. Csakúgy, mint a mesterséges intelligencia alapú chatbotok (lsd. ChatGPT), bár a végtermék itt sokkal "valódibbnak" tűnik, szerintünk mégis hiányzik belőle néhány dolog. A művészek minden esetben kreativitást, érzelmeket és saját maguk által meghatározott stílust is hozzá tudnak adni az alkotásaikhoz, amely személyessé és eredetibbé teszi az általuk készített műalkotásokat. Így a véleményünk szerint ma még nem kell féltenie az állását sem a festőknek, sem a zeneszerzőknek, de a ChatGPT miatt még a tanároknak sem.

Forrás: MAKEUSEOF.com
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk