Felfújható robotok

(Inflatable robots)

Nem túl sok felfújható robotot láttunk idáig, ami valójában nem jó, mivel ezek furcsa módon kiválóan alkalmasak pontosan ugyanolyan robotként működni, mint amit mindenki szeretne: olcsók, többnyire szövetből és/vagy gumiból készülnek, és nagyon könnyű őket javítani.

A legtöbb más robothoz képest rendkívül könnyűek, és leeresztve nagyon kis helyet foglalnak. Sűrűségük ellenére erősek és váratlanul gyorsak is lehetnek, mivel lényegében hidraulikusak. És talán a legfontosabb, hogy a legtöbb esetben passzív biztonságban vannak, mivel nincs sok akadálya a merev alkatrészeknek vagy a velük járó tehetetlenségnek.

Felfújható robot - Fotó: Brigham Young University

A felfújható robotok hátránya, hogy nem túl pontosak az irányítás során, mivel nagyon hajlékonyak. Nehéz őket nyomon követni, hogy pontosan hol vannak, és ez a manipuláció a robot programozói számára kihívást jelent. Az Utah állambeli Provóban található Brigham Young Egyetem némi finanszírozást kapott a NASA-tól hogy találjanak megoldást ennek kiküszöbölésére.

A NASA számos kutatást finanszíroz ezen a területen, mivel a felfújható robotok ideálisak az űrkutatásban is, hiszen kis méretűek, kis tömegűek, tartósak és biztonságosak. Szükség lesz még bőven munkára ahhoz, hogy eljuttassák őket arra a fejlettségi szintre, amikor már elég jól megértjük a dinamikájukat ahhoz, hogy következetesen hasznosak legyenek, különösen, ha azt akarjuk, hogy autonómiájuk is legyen, de időközben segítséget is nyújtsanak az űrhajósoknak.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Felfújható Robotok nevű címke

Felfújható hangyászrobotot készített az Otherlab

2011.11.28
Ezt a robot monstrumot az Otherlab mérnökei alkották meg. A cég a DARPA's Maximum Mobility and Manipulation (M3) program keretében alakult meg, melynek célja, hogy demonstrálja a különböző felfújható megoldások előnyeit.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk