Az ipari robotika Magyarországon

A robotika meghatározó jelentőségű az európai növekedés és versenyképesség szempontjából. Egymillió ipari robot alkalmazásával világszinten hárommillió munkahely jöhet létre vagy marad fenn.

Az európai robotikai iparág rendkívül sikeres: az ipari robot-gyártás piacának mintegy negyede, a professzionális szolgáltató robotok piacának pedig 50%-a tartozik ide. A háztartási és a professzionális szolgáltató robotok piacai a várakozások szerint 40%-kal bővülnek majd az elkövetkező években. A legerősebb növekedés a mentési, a biztonságtechnikai és a takarítási célokat szolgáló professzionális alkalmazások terén várható.

Az ipari robotika Magyarországon is élre tör

Az ipari robotok leveszik a terhet az emberekről, hogy a legnehezebb, legmonotonabb munkákat ne nekik kelljen megcsinálni. Mezei Tamás, a Fanuc Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint ha nem lennének ipari robotok, sajnos már sok gyárat be kellett volna zárni, ez pedig a munkahelyek elvesztésével járt volna, így a gépek nem elveszik a munkahelyeket, hanem folyamatosan megteremtik őket.

Mezei Tamás a Fanuc Hungary Kft. ügyvezető igazgatója - Fotó: CNC Media

Az ipari automatizálás és a kollaboratív robotok nem ördögtől való dolgok. A negyedik ipari forradalmat éljük át, mindegyik korábbi ipari forradalomnál voltak változások. Például a kovácsokból mozdonyvezetők vagy autószerelők lettek. Az átalakulások, mint a mostani is persze megváltoztatják a kényelmes, jól megszokott rendszereket, de végül mindig fejlődést hoznak.” - mondta a Fanuc Hungary Kft. ügyvezetője.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR, International Federation of Robotics) statisztikái szerint a Magyarországon munkában részt vevő kollaboratív ipari robotok (vagy inkább cobotok) száma már 2016-ban nagyjából 5400 egység körül mozgott, számuk egy évvel később már 244 %-kal emelkedett. Ezeknek nagy részét leginkább az autógyártásban alkalmazzák.

Magyarország globális szinten a 32. a világban. A beszállító vállalatok szerint a 2018-as év volt a legjövedelmezőbb a robotok adásvétele szempontjából. Ezeket a gépeket azonban valakinek irányítania is kell, ám mostantól a szakképzett kezelők hiánya sem okoz majd gondot, a magyar Robot-X cég a Manhattan Akadémiával együttműködve a legnagyobb hazai beszállítók, a Fanuc, a Kuka és a Universal Robots gépeihez robotkezelő és -programozó képzést indítottak márciustól. A kurzusok tematikája egymásra épül és a „kezdő” robotkezelői szinttől a haladó robotprogramozóig biztosít piacképes, a gyakorlatban is használható tudást.

Universal Robots, FANUC és KUKA oktatórobotok a ROBOT-X tréningközpontban - Fotó: Robot-X

Az ipari robotok gyártásában is találhatunk magyar érdekeltséget, a dán OnRobot vállalat budapesti fejlesztői csapata a kezdeti prototípusoktól egészen a késztermék kivitelezésig részt vesz a munkában, valamint hardver- és szoftverfejlesztéseken is dolgoznak.

Részt vettek többek között annak a Gecko Gripper névre hallgató intelligens fogószerkezetnek a kifejlesztésében is, melyet a NASA laboratóriumában kísérleteztek ki, és eredeti célja, hogy a Nemzetközi Űrállomás feladatainak végrehajtásában segédkezzen. Jó hír, hogy most már itt, a Földön, ezen belül Magyarországon is megjelent a gyárakban.

OnRobot Gecko Gripper Applikáció az Automatica 2018 rendezvényen - Fotó: OnRobot

Az ipari robotika ismertebb hazai képviselői

ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Delta Robotics Hungary Kft.
FANUC Hungary Kft.
Flexman Robotics Kft.
KUKA HUNGÁRIA Kft.
MITSUBISHI ELECTRIC EUROPE B.V. Hungary
OnRobot Hungary
Robot-X Hungary Kft. (Universal Robots)

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Ipari Robotok nevű címke

A hiperautomatizálás a 2022-es üzleti élet egyik legfontosabb trendje

2021.11.24
Az integrációs és API-platformot szolgáltató MuleSoft felvázolta azokat a kulcsfontosságú trendeket, amelyek 2022-ben formálják majd az IT-prioritásokat, ezek közé tartozik az ipari robotikát is érintő hiperautomatizálás.

Online premierrel mutatkozott be a Fanuc CRX együttműködő robot Magyarországon

2020.05.19
Várva várt fejlesztés érkezett a Fanuc robotika portfóliójába, s ezzel kiegészült a világ legszélesebb ipari és kollaboratív robot választéka.

Az end effektorok számtalan feladat elvégzését megkönnyíthetik

2020.05.14
A könnyű súlyú és rugalmas együttműködő robotok – kobotok – teszik lehetővé a vállalatok számára, hogy kihasználhassák az automatizálásból adódó előnyöket, és jóval kisebb költséggel növelhessék a saját termelékenységüket.

A robotok miatt emberek milliói veszíthetik el a munkahelyeiket Kínában

2011.11.10
Az iPad-et is gyártó Foxconn kijelentette, hogy szabadulna az emberi munkaerőtől, és inkább az általa legyártott robotokat dolgoztatná az üzemeiben.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk