Mesterséges intelligencia (MI) / Artificial Intelligence (AI)


Mesterséges intelligenciának nevezzük azt, amikor egy gép, egy program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánul az emberi intelligencia. A fogalmat sokan a számítógépekkel társítjuk, ami azért így eléggé pontatlan definíció.

A mesterséges intelligencia meghatározásai

- Egy mesterségesen létrehozott tárgy (akár egy robot) képes legyen válaszolni állandó emberi beavatkozás nélkül is a környezeti behatásokra - ilyen pl. egy egyszerű Szoftver ágens.
- A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen hasonlóan viselkedni, mint egy természetes intelligenciával rendelkező élőlény (ember), akkor is, ha az azonos viselkedés mögött egészen eltérő mechanizmus működik – ilyen értelemben beszélhetünk pl. a számítógépes játékok gép irányította karaktereinek 'intelligenciájáról' is.
- A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen a viselkedését ismételhető módon megváltoztatni – ez már kimeríti a tanulás fogalmát és ez az, amit ma a leggyakrabban kutatnak. Jelenleg ez az amit a MI fogalmával leginkább kapcsolatba hozhatunk.

Igaz a mesterséges intelligenciát, mint fogalmat a tudományos-fantasztikus irodalom teremtette, mégis manapság már a számítógép-tudomány legjelentősebb ágát képviseli. Ez a tudományág az intelligens viselkedéssel, a gépi tanulással, és a gépek adaptációjával foglalkozik. Ide tartozik a szabályozás, a tervezés, az ütemezés, a diagnosztikai és fogyasztói kérdésekre adott válaszadás képessége, a kézírás-, a beszéd- és arcfelismerés is.

A mesterséges intelligencia mára már egy olyan tudományággá vált, amely a valós életünk problémáira próbál meg válaszokat adni. A mesterséges intelligencia rendszereit napjainkban egyre elterjedtebben használják a gazdasági életben, az orvostudományban, a tervezésben, a hadiiparban, és a ma legnépszerűbb számítógépes- és videójátékok kedvenc témájává vált, de elég ha csak a 2020-as Eurovíziós Dalversenyt említjük meg, ahol a versenyben részt vevő dalok mindegyikének megalkotásában a mesterséges intelligencia játszott szerepet.

Fotó: Geospatial World

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Mesterséges Intelligencia nevű címke

Az 5 Legjobb Film a Mesterséges Intelligencia Társadalmi Kérdéseiről

2023.06.03
A mesterséges intelligencia fejlődése és elterjedése számos társadalmi kérdést vet fel. Az alábbiakban bemutatunk öt filmet, amelyek ezen kérdések köré épülnek, és mélyreható gondolatokat vetítenek elénk a technológia és az emberi kapcsolatok jövőjéről.

A ChatGPT óriási kihívás lett a szakmában: Versenyt futnak a konkurens cégek az idővel

2023.02.24
A ChatGPT, az amerikai non-profit OpenAI által létrehozott mesterséges intelligencia chatbot hihetetlen sikere felgyorsította az eseményeket a konkurens fejlesztők körében, akik versenyt futrnak az idővel, hogy saját új MI-termékeik minél előbb piacra kerüljenek.

A WPP vezetője szerint a mesterséges intelligencia forradalmasítja a reklámozást

2023.02.23
Mark Read szerint a mesterséges intelligencia segít a cégeknek olyan ügyfeleket megnyerni, akik szeretnék kihasználni a technológi által rendelkezésre álló lehetőségeket.

Te is perceken belül festőművész lehetsz a mesterséges intelligencia segítségével, de vajon örülnek ennek a művészek?

2023.02.17
Megmutatjuk, melyik ma a 6 legjobb ingyenes MI alapú „Text to Art” generátor, amelyek képesek beírt szövegből komplett művészeti alkotásokat előállítani. Arra is keressük a választ, hogy fenyegetheti-e ez a jövőben a művészek megélhetését.

Habár megoszlanak a vélemények a ChatGPT iskolai felhasználása körül, van olyan tanár, aki máris segítségül hívja a mesterséges intelligenciát az óráira

2023.02.16
Cikkünk tárgya ezúttal ismét a ChatGPT lesz, amely – mint tudjuk - az esszéktől kezdve a bonyolultabb kurzusokig bármit képes elkészíteni nekünk, akár másodpercek alatt.

Összejönni vele, vagy lepasszolni? Vajon egy robot meg tudja-e előre mondani, mennyire lesz sikeres az első randi?

2023.02.14
Egy új, mesterséges intelligencia alapú alkalmazás meg tudja mondani, hogy az első randevú sikeres lesz-e. Az amerikai mérnökök szerint a jelenlegi technológia már nincs is ehhez messze.

Hogyan tudok beszélgetni a mesterséges intelligenciával (openAI, chatGPT)

2023.02.14
Mára már az egész világ az openAI által fejlesztett chatGPT-ről beszél. Vannak akik ebben látják a jövőt, sokan a munkájukat féltik és természetesen mások a T800-as Terminátorokat vélik felismerni bennük.

A Google bemutatta a Keresés (Search) és a Térkép (Maps) funkciók legújabb AI alapú fejlesztéseit

2023.02.10
A Google nemrég egy párizsi eseményen mutatta be a legújabb AI fejlesztéseket. Az utolsó pillanatban zajló eseményt nagyrészt válasznak tekintették arra, hogy a Microsoft integrálta az OpenAI modelljeit a termékeibe.

ChatGPT avagy a mesterséges intelligenciával beszélgettünk.

2023.02.07
Kipróbáltuk az openai ChatGPT-jét. Verset elemeztettünk vele, vitatkoztunk és még a programozásban is segítségül hívtuk. Kell-e félteni a munkahelyeket tőle? Igen!

A Shutterstock elindította az etikus fókusz megközelítésű AI képgenerátort

2023.01.25
Stock Image Platform néven a Shutterstock elindított egy olyan mesterséges intelligencia alapú képgenerátort, amely az etikai gyakorlatokra összpontosít.

Az AI-t használó fejlesztők gyakran hibásabb kódokat készítenek

2022.12.22
A Stanford Egyetem informatikusainak tanulmánya kimutatta, hogy az AI-alapú asszisztenseket használó fejlesztők gyakran hibásabb kódot állítanak elő.

Először kap főszerepet hollywoodi filmben egy robot

2020.06.27
Erica, a már korábban ismertté vált japán robothölgy lesz a „B” című, 70 millió dollár költségvetésű hollywoodi sci-fi főszereplője. A humanoid robotot megtanították színészkedni.

Sokkal nyitottabbak lettek a hazai vállalatok a mesterséges intelligenciára

2020.06.02
Mostanra a magyarországi vállalatok mintegy negyede komolyabb mesterséges intelligencia (MI) felhasználónak számít.

A televíziók piacán is egyre jobban tért hódít a mesterséges intelligencia

2020.05.29
A Samsung Electronics idei készülék kínálata újabb 8K-s tévékkel bővült. Megérkeztek a „képkeret”-lifestyle típusú TV készülékek és a tökéletesen térbeli hanghatást biztosító hangprojektorok is.

Simán megetet minket a mesterséges intelligencia a kamujával...

2020.05.18
A „This Word Does Not Exist” című weboldalt Thomas Dimson állította össze, amelynek a lényege, hogy egy öntanuló algoritmus készít és elemez szavakat, a hozzá tartozó definíciókkal együtt.

Az idei Eurovíziós Dalversenyt a mesterséges intelligencia segítségével nyerték meg

2020.05.13
Egy ausztrál csapat nyerte az idei, mesterséges intelligencián (MI) alapuló Eurovíziós Dalversenyt.

Ez a robot előbb felrohanna a hatodikra, mint mi

2018.10.12
Hihetetlen fejlődésen ment keresztül Atlas, a Boston Dynamics kétlábú humanoid robotja, az elmúlt évek során.

’A számítógépes játékok által közvetített értékek és az ebben rejlő lehetőségek’ címmel kerekasztal beszélgetést tartottak az idei Brain Bar rendezvényen.

2018.06.04
A vitatémához három játékfejlesztő csatlakozott: Ryan Sumo, a Political Animals c. választásszimulátor megalkotója, Francis Tseng, akinek a Founder elnevezésű üzleti játék megalkotója, valamint David O’Reilly, az Everything c. játék kitalálója és fejlesztője.
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk