Mesterséges intelligencia (MI) / Artificial Intelligence (AI)


Mesterséges intelligenciának nevezzük azt, amikor egy gép, egy program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánul az emberi intelligencia. A fogalmat sokan a számítógépekkel társítjuk, ami azért így eléggé pontatlan definíció.

A mesterséges intelligencia meghatározásai

- Egy mesterségesen létrehozott tárgy (akár egy robot) képes legyen válaszolni állandó emberi beavatkozás nélkül is a környezeti behatásokra - ilyen pl. egy egyszerű Szoftver ágens.
- A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen hasonlóan viselkedni, mint egy természetes intelligenciával rendelkező élőlény (ember), akkor is, ha az azonos viselkedés mögött egészen eltérő mechanizmus működik – ilyen értelemben beszélhetünk pl. a számítógépes játékok gép irányította karaktereinek 'intelligenciájáról' is.
- A mesterségesen létrehozott tárgy képes legyen a viselkedését ismételhető módon megváltoztatni – ez már kimeríti a tanulás fogalmát és ez az, amit ma a leggyakrabban kutatnak. Jelenleg ez az amit a MI fogalmával leginkább kapcsolatba hozhatunk.

Igaz a mesterséges intelligenciát, mint fogalmat a tudományos-fantasztikus irodalom teremtette, mégis manapság már a számítógép-tudomány legjelentősebb ágát képviseli. Ez a tudományág az intelligens viselkedéssel, a gépi tanulással, és a gépek adaptációjával foglalkozik. Ide tartozik a szabályozás, a tervezés, az ütemezés, a diagnosztikai és fogyasztói kérdésekre adott válaszadás képessége, a kézírás-, a beszéd- és arcfelismerés is.

A mesterséges intelligencia mára már egy olyan tudományággá vált, amely a valós életünk problémáira próbál meg válaszokat adni. A mesterséges intelligencia rendszereit napjainkban egyre elterjedtebben használják a gazdasági életben, az orvostudományban, a tervezésben, a hadiiparban, és a ma legnépszerűbb számítógépes- és videójátékok kedvenc témájává vált, de elég ha csak a 2020-as Eurovíziós Dalversenyt említjük meg, ahol a versenyben részt vevő dalok mindegyikének megalkotásában a mesterséges intelligencia játszott szerepet.

Fotó: Geospatial World

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Mesterséges Intelligencia nevű címke

Először kap főszerepet hollywoodi filmben egy robot

2020.06.27
Erica, a már korábban ismertté vált japán robothölgy lesz a „B” című, 70 millió dollár költségvetésű hollywoodi sci-fi főszereplője. A humanoid robotot megtanították színészkedni.

Sokkal nyitottabbak lettek a hazai vállalatok a mesterséges intelligenciára

2020.06.02
Mostanra a magyarországi vállalatok mintegy negyede komolyabb mesterséges intelligencia (MI) felhasználónak számít.

A televíziók piacán is egyre jobban tért hódít a mesterséges intelligencia

2020.05.29
A Samsung Electronics idei készülék kínálata újabb 8K-s tévékkel bővült. Megérkeztek a „képkeret”-lifestyle típusú TV készülékek és a tökéletesen térbeli hanghatást biztosító hangprojektorok is.

Simán megetet minket a mesterséges intelligencia a kamujával...

2020.05.18
A „This Word Does Not Exist” című weboldalt Thomas Dimson állította össze, amelynek a lényege, hogy egy öntanuló algoritmus készít és elemez szavakat, a hozzá tartozó definíciókkal együtt.

Az idei Eurovíziós Dalversenyt a mesterséges intelligencia segítségével nyerték meg

2020.05.13
Egy ausztrál csapat nyerte az idei, mesterséges intelligencián (MI) alapuló Eurovíziós Dalversenyt.

Ez a robot előbb felrohanna a hatodikra, mint mi

2018.10.12
Hihetetlen fejlődésen ment keresztül Atlas, a Boston Dynamics kétlábú humanoid robotja, az elmúlt évek során.

’A számítógépes játékok által közvetített értékek és az ebben rejlő lehetőségek’ címmel kerekasztal beszélgetést tartottak az idei Brain Bar rendezvényen.

2018.06.04
A vitatémához három játékfejlesztő csatlakozott: Ryan Sumo, a Political Animals c. választásszimulátor megalkotója, Francis Tseng, akinek a Founder elnevezésű üzleti játék megalkotója, valamint David O’Reilly, az Everything c. játék kitalálója és fejlesztője.

Budapestre látogatott Sophia a szuperintelligens robot

2018.06.04
Idén már negyedik alkalommal rendezték meg „Európa legnagyobb jövőfesztiválját”, ahol különböző szakterületekről érkezett szakértők és a laikusok cserélhettek eszmét arról, mi várható a következő évtizedekben a világban.

Robotkutyát használhatnak fel a katonák és a sérültek mentésére

2013.03.06
A Boston Dynamics folyamatosan azon dolgozik, hoigy olyan robotot fejlesszenek ki, amely – főként a harctéren, a katonák helyett – képes legyen a veszélyes és / vagy nehéz feladatokat az emberek helyett elvégezni.

Google X - titkos laborban tervezik a jövőt

2011.11.14
Olyan misztikus a működése, mint a CIA-é. Két helyszínen is folyik a munka, az egyik, a vállalat Mountain View-beli központjában lévő iroda a logisztikai ügyeket viszi, a másik, ismeretlen helyszínen lévő létesítményben folynak a robotikai fejlesztések.
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk