Az ipari robotokról általában

Az ipari robotok (angolul: Industrial Robots) közé soroljuk azokat a robotokat, amelyek egy gyártási folyamat során végzik a feladatukat. Így jellemzően ezek mindig valamilyen speciális robotkarok, amelyek különböző műveleteket hajtanak végre, az alkatrészek behelyezésétől a hegesztésen át egészen a festésig.

Fotó: Industry Europe

A ’JIS’ definíciója az Ipari robotokról

Az ipari robot automatikusan vezérelt, újraprogramozható, többcélú manipulátor, melynek három vagy annál több programozható tengelye van és vagy rögzített helyű vagy motoros funkciókkal, ipari automatizációs célokra használt. A manipulátor alatt általában olyan mechanizmust értünk, amely az emberi kar és kéz működését helyettesíti. Az ipari robotoknál ez konkrétan a robotkar.

Az ipari robotok főbb típusai

Számos ipari robotot ismerünk manapság, de a legáltalánosabb típusok az alábbiak:
- Csuklós ipari robotok
- SCARA ipari robotok
- Delta ipari robotok
- Ortogonális vagy portál ipari robotok

Az Ipari robotok csoportosítása a művelet-beviteli módszereik szerint:
- Visszajátszó ipari robotok
- Szekvencia ipari robotok
- Numerikus vezérlésű (NC) ipari robotok

Egyéb Ipari robotok:
- Kollaboratív ipari robotok (Cobots)
- Kétkarú ipari robotok

Az ipari robotok három fő szerkezeti egységből állnak: Kar (manipulátor), vezérlődoboz és egy tanító eszköz.

A vezérlődoboz biztosítja a szerkezet áramellátását, a szervo vezérlőjét, az erősítő egységet, valamint a periféria eszközök különböző csatlakozóit.

A tanító eszköz valójában nem más, mint egy kézi vezérlőpanel, amelyet a robot működtetésére és a programozására használnak.

Az olyan, a karok végére rögzíthető egységeket, mint például egy megfogó, általában külön lehet az ipari robothoz csatlakoztatni.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Ipari Robotok nevű címke

A hiperautomatizálás a 2022-es üzleti élet egyik legfontosabb trendje

2021.11.24
Az integrációs és API-platformot szolgáltató MuleSoft felvázolta azokat a kulcsfontosságú trendeket, amelyek 2022-ben formálják majd az IT-prioritásokat, ezek közé tartozik az ipari robotikát is érintő hiperautomatizálás.

Online premierrel mutatkozott be a Fanuc CRX együttműködő robot Magyarországon

2020.05.19
Várva várt fejlesztés érkezett a Fanuc robotika portfóliójába, s ezzel kiegészült a világ legszélesebb ipari és kollaboratív robot választéka.

Az end effektorok számtalan feladat elvégzését megkönnyíthetik

2020.05.14
A könnyű súlyú és rugalmas együttműködő robotok – kobotok – teszik lehetővé a vállalatok számára, hogy kihasználhassák az automatizálásból adódó előnyöket, és jóval kisebb költséggel növelhessék a saját termelékenységüket.

A robotok miatt emberek milliói veszíthetik el a munkahelyeiket Kínában

2011.11.10
Az iPad-et is gyártó Foxconn kijelentette, hogy szabadulna az emberi munkaerőtől, és inkább az általa legyártott robotokat dolgoztatná az üzemeiben.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk