Takarító robotok

(Cleaning Robots)

Az első takarító robot hivatalos bemutatására 1996-ban került sor. Ez a készülék az Electrolux Trilobite volt, egy igen egyszerű, automatizált porszívó. Első változatában még ultrahangos, később a másodikban már infravörös érzékelők segítették a porszívó számára a tájékozódást.

Fotó: Electrolux

Nem egészen 8 évvel később, 2002-ben érkezett meg az iRobot első generációja, Roomba néven. Itt már az alapmodell is infravörös érzékelőket kapott, de még NiMH és nem Li-Ion akkumulátorokkal működött. Ennek ellenére ezt is önállóan volt képes tölteni egy dokkoló állomáson.

Az iRobot az újabb modelljeit már olyan csatlakozókkal is ellátta, amelyek segítségével módosítani is lehetett a programját (pl. Mini-DIN csatlakozóval, mint amilyet a PS/2-es egéren, vagy a billentyűzeten is megtalálhattunk régebben, s amellyel mind PC-hez, mind Macintosh-hoz csatlakoztatható volt.

Fotó: iRobot

A mai modellek már USB illetve Bluetooth kapcsolaton keresztül tudnak kommunikálni a környezetükkel.

De ugorjunk vissza a 2000-es évek második felére. A következő gyártó, amely beszállt a takarító robotok piacára, az a Neato Robotics volt. 2009-ben dobták piacra a Neato XV-11 típusjelzéssel ellátott porszívójukat, amelynek induló ára az USA-ban akkor 399 dollár volt.

Fotó: New House iDesign

Ekkor szinte még csak a Roomba és a Neato versenyzett egymással. A Roomba véletlenszerű útvonalakon közlekedett, míg a Neato egyenes útvonalakon haladt, de a lehető legkisebb átfedéssel. A Neato figyelemmel kísérte a szinteltolódást is, így pl. nem esett le a lépcsőn. Képes volt érzékelni azt is, ha az akkumulátora merülni kezdett, és szükség esetén önműködően fel is töltötte saját magát.

2010-ben jelent meg a picaBOT, amely már nem csak porszívózott, hanem felsepert (kint a ház előtt is) és ha kellett fertőtlenítette a lakást is.

Fotó: picaBOT

Az elmúlt 10 év legsikeresebb készülékcsaládját viszont a Samsung fejlesztette ki. A takarítórobotok máig legmodernebb változata a Navibot termékcsalád, amely már több mint 5 generációt élt meg 2011-es első bevezetése óta.

Fotó: Samsung Electronics

A Navibot készülékek mindegyike több funkciós, automata és manuális irányítással is rendelkezik, kamerával, intelligens érzékelőkkel felszerelt takarítógép, amelyhez ma már egy ún. Virtual Guard is tartozik, amelynek segítségével 3 méter távolságon belül megadhatjuk, hogy hova ne menjen a Navibot.

A Samsung Navibot takarító robotok ára jelenleg Magyarországon 100-200 ezer Ft körül mozog, csakúgy mint az Electrolux és a Xiaomi márkák. Ha ennél olcsóbb készüléket szeretnénk beszerezni, akkor választhatjuk a Hoover, a Navon, a Sencor vagy a Rowenta modelljeit, melyek már 30 ezer Ft-tól is elérhetőek, az iRobot készülékei pedig valahol a kettő között, a 60-120 ezer Ft közötti sávban érhetőek el, de mind az iRobot-nak, mind a Samsung-nak vannak csúcskategóriás modelljei is, melyek árai súrolhatják a 250-300 ezer Ft-os szintet is.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Takarító Robotok nevű címke

Nagyon hasznos a Samsung Navibot SR8950 robot porszívó

2012.05.30
Ha a Samsung nevét halljuk, a legtöbbször tévék, tabletek, okostelefonok esetén emlegetjük, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a koreai márka a robotporszívók piacán is jelen van.
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk