SCARA ipari robotok

(SCARA Industrial Robots)

A SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm) mozaikszó pontos jelentése szelektív feladatok elvégzésére kialakított robotkar. A SCARA robotokat az 1970-es évek végén fejlesztették ki Japánban. Feltalálója Hiroshi Makino a Yamanashi Egyetem professzora. A SCARA robotok lényegesen olcsóbbak, mint a csuklós társaik.

A SCARA ipari robotok általában két vízszintes forgó tengelyből és egy függőleges tengelyből állnak. A 3-tengelyes változat mellett ma már a 4-tengelyes változat is elterjedt, amelynek csuklórészén elhelyeznek még egy további vízszintes forgó tengelyt is. A tárgyak felvételénél, a robotkart a forgó tengelyek segítségével közvetlenül a tárgy fölé tudják így mozgatni, majd a függőleges tengely mozgatásával közelítik a tárgyhoz azt.

Fotó: FANUC Robotics

A SCARA ipari robotokat a komplex mozgásokat végrehajtó csuklós robotokkal ellentétben mindig csak közvetlenül a munkadarab felett lehet használni, ám mivel vízszintes irányban igen nagy rugalmasságot, függőleges irányban pedig masszív merevséget biztosít, lehetőség van az alkatrészek precíz behelyezésére és összeszerelésére.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Ipari Robotok nevű címke

A hiperautomatizálás a 2022-es üzleti élet egyik legfontosabb trendje

2021.11.24
Az integrációs és API-platformot szolgáltató MuleSoft felvázolta azokat a kulcsfontosságú trendeket, amelyek 2022-ben formálják majd az IT-prioritásokat, ezek közé tartozik az ipari robotikát is érintő hiperautomatizálás.

Online premierrel mutatkozott be a Fanuc CRX együttműködő robot Magyarországon

2020.05.19
Várva várt fejlesztés érkezett a Fanuc robotika portfóliójába, s ezzel kiegészült a világ legszélesebb ipari és kollaboratív robot választéka.

Az end effektorok számtalan feladat elvégzését megkönnyíthetik

2020.05.14
A könnyű súlyú és rugalmas együttműködő robotok – kobotok – teszik lehetővé a vállalatok számára, hogy kihasználhassák az automatizálásból adódó előnyöket, és jóval kisebb költséggel növelhessék a saját termelékenységüket.

A robotok miatt emberek milliói veszíthetik el a munkahelyeiket Kínában

2011.11.10
Az iPad-et is gyártó Foxconn kijelentette, hogy szabadulna az emberi munkaerőtől, és inkább az általa legyártott robotokat dolgoztatná az üzemeiben.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk