A robotika történelmi áttekintése

Lehet, hogy első hallásra kicsit hihetetlennek hangzik, de az automatikusan működő gépi mechanizmusok már a korai középkorban is léteztek. Ezek a gépek elsősorban Japánban 1603-1868 között voltak igazán népszerűek, “karakuri”-nak hívták őket. Ezek azonban még nem igazán voltak robotnak nevezhetőek.

A robot szót először a híres cseh író, Karel Chapek használta a Rossumovi Univerzální Robotí (R.U.R) című drámájában. A szó valójában a szláv nyelvekben ismert munkaerő (robota) vagy a munkás (robotnik) szavakból alakulhatott ki.

Azután picit később, a 20. század közepétől, Isaac Asimov híres-neves sci-fi író tollából ismerhetünk jó néhány regényt, amely már konkrétan a robotokról szólt, és nevéhez fűződik a robotika három alaptörvénye megfogalmazása is.

Fotó: BigData MadeSimple

A robotika alaptörvényei

1 - A robot nem okozhat kárt emberi lényben, és nem tűrheti tétlenül, hogy egy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2 - Egy robot mindig engedelmeskedni tartozik az emberi lények parancsainak, kivéve, ha az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznek.
3 - A robot mindig köteles gondoskodni a saját védelméről, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvénybe.


Ez a három alaptörvény határozza meg tehát a “biztonságos, könnyen kezelhető és jól működő” robotokat és máig nagy hatással vannak a robotkutatás területére világszerte.

Ahogy egyre csak fejlődik a mesterséges intelligencia és a tudományos-fantasztikus regények világa sorra valósággá vált, a robotika törvényeinek alkalmazása egyre inkább a figyelem középpontjába került.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Ipari Robotok nevű címke

A hiperautomatizálás a 2022-es üzleti élet egyik legfontosabb trendje

2021.11.24
Az integrációs és API-platformot szolgáltató MuleSoft felvázolta azokat a kulcsfontosságú trendeket, amelyek 2022-ben formálják majd az IT-prioritásokat, ezek közé tartozik az ipari robotikát is érintő hiperautomatizálás.

Online premierrel mutatkozott be a Fanuc CRX együttműködő robot Magyarországon

2020.05.19
Várva várt fejlesztés érkezett a Fanuc robotika portfóliójába, s ezzel kiegészült a világ legszélesebb ipari és kollaboratív robot választéka.

Az end effektorok számtalan feladat elvégzését megkönnyíthetik

2020.05.14
A könnyű súlyú és rugalmas együttműködő robotok – kobotok – teszik lehetővé a vállalatok számára, hogy kihasználhassák az automatizálásból adódó előnyöket, és jóval kisebb költséggel növelhessék a saját termelékenységüket.

A robotok miatt emberek milliói veszíthetik el a munkahelyeiket Kínában

2011.11.10
Az iPad-et is gyártó Foxconn kijelentette, hogy szabadulna az emberi munkaerőtől, és inkább az általa legyártott robotokat dolgoztatná az üzemeiben.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk