Kísérleti/kutatási robotok

(Research Robots)

Miközben a legtöbb robotot manapság gyárakban (ipari környezetben) telepítik és ott is fejlesztik őket, vagy a szolgáltató iparban kerülnek felhasználásra, esetleg életmentő célra alkalmazzák őket, nem is gondolnánk, hogy mennyi új típusú robot kifejlesztésén dolgoznak a világ szinte minden részén a kutatók.

A robotikában végzett kutatások nagy része ma már nem is az ipari felhasználásra összpontosít, hanem új típusú robotok kifejlesztésére. Ma már az egyik legfontosabb irányvonal a robotok gondolkodásmódjának megtervezése,. valamint azok gyártásának új módszerei köré épül. A kutatók azt szeretnék, ha ezek az új robotok a jövőben képesek lennének megoldani a valós problémákat akkor, amikor azok valóban megvalósulnak.

Fotó: ScienceNews.org

A robotika, mint kutatási terület

A robotika egy interdiszciplináris kutatási terület, amely magában foglalja a különféle típusú robotok tervezését, felépítését, üzemeltetését és használatát is.

A robotika célja elsődlegesen intelligens gépek tervezése, amelyek segítenek és segíthetnek az emberek mindennapi életében, és megőrizhetik az emberek biztonságát. A robotika számos más kutatási terület eredményeire is támaszkodik, ezek közé tartozik az információtechnika, a számítógépes mérnöki, a gépészmérnöki és az elektronikus mérnöki terület is.

A robotika célja olyan gépeket kifejleszteni, amelyek helyettesíthetik az embereket és képesek lehetnek megismételni az emberi tevékenységeket. A robotok számos helyzetben és célra felhasználhatóak, de manapság sokukat elsősorban veszélyes környezetben alkalmaznak, ahol az emberek komoly veszélyeknek lennének kitéve (ilyenek lehetnek pl. a radioaktív anyagok ellenőrzése, egy bomba, vagy a bomba gyújtószerkezetének a detektálása és esetleges deaktiválása).

Sok robotot alkalmaznak ma a gyártási folyamatokban, vagy olyan helyeken, ahol az emberek nem tudnak élni (pl. az űrben, a víz alatt, vagy magas környezeti hőmérsékletű helyeken).

Fotó: IEEE SPECTRUM

A robotok bármilyen formájúak lehetnek, de néhányuk eleve úgy készül, hogy megjelenésük szerint az emberekre hasonlítson. Az ilyen, ún. ember formájú robotokat nevezzük humanoidoknak. A kutatók azt állítják, hogy ez segíti a robot elfogadását bizonyos replikációs viselkedésekben, amelyeket elsősorban az emberek végeznek. Az ilyen robotok megkísérlik megismételni az emberi tevékenységeket, így pl. a sétálást, a kéz felemelését, a beszédet, valamilyen dolog megismerését, de bármilyen más emberi tevékenységet is. A mai robotok közül sokakat a természet ihletett, hozzájárulva a bio-ihletésű robotika fejlődéséhez.

Az önállóan működő gépek létrehozásának koncepciója igen régre nyúlik vissza, ám a robotok funkcionalitásának és lehetséges felhasználásának a kutatása csak a 20. században növekedett jelentősebben. A történelem során a különböző tudósok, feltalálók, mérnökök és technikusok gyakran feltételezték, hogy a robotok egy napon képesek lesznek az ember viselkedését tökéletesen utánozni és emberi feladatokat elvégezni.

Manapság a robotika egy igen gyorsan növekvő terület, ahogy a technológiai fejlődés megy előre. Az új robotok kutatása, tervezése és felépítése különféle gyakorlati célokat szolgál, akár belföldön, akár a kereskedelemben vagy katonai szempontból nézve. Számos robotot az emberek számára a veszélyes munkák elvégzésére készítenek, például bombák hatástalanítására, túlélők megtalálására, statikailag veszélyes, romos helyszíneken, esetleg aknák felfedezésére, vagy hajóroncsok feltárására. A robotikát a STEM-ben (stem = tudomány, technológia, mérnöki munka és matematika) is használják, mint oktatási segédeszköz.

A robotika tehát egy olyan önálló mérnöki ágazat, amely magában foglalja a robotok koncepcióját, tervezését, gyártását és üzemeltetését. Ez a terület átfedésben van a számítástechnika, az elektronika, a mechatronika, a nanotechnológia és a biogazdálkodás területével.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Kisérleti Robotok nevű címke

A robot, amely érzi a fájdalmat

2020.05.26
Japán kutatók 2011-ben mutatták be elsőként Affetto-t, a különleges robotot, amely azóta rengeteg változáson esett át, mára már tényleg nagyon hasonlít az emberre.

Hangokkal fejezhetik ki az érzelmeiket a robotok

2020.04.30
Komoly kérdést vet fel az, hogy milyen hangokat is adjon ki egy robot, hogy az emberek felé szavak nélkül is érzelmeket fejezzen ki.

A felénk irányuló kritika vagy a káromkodás mindig fáj, de még jobban, ha ez egy robot szájából származik

2019.11.19
A számítógépes játékok történetében régóta bizonyított tény, hogy a durva, esetleg trágár beszéd elbizonytalaníthatja az ellenfeleinket. Egy új kutatásból az derült ki, hogy ez az állítás akkor is érvényes, ha a játszó partnerünk nem ember, hanem egy robot.

Budapestre látogatott Sophia a szuperintelligens robot

2018.06.04
Idén már negyedik alkalommal rendezték meg „Európa legnagyobb jövőfesztiválját”, ahol különböző szakterületekről érkezett szakértők és a laikusok cserélhettek eszmét arról, mi várható a következő évtizedekben a világban.

Sikeresen repül a harvardi robotrovar

2013.05.04
A légy biológiája ihlette azt a robotrovart, amelyet a Harvard tudósai fejlesztettek ki, s amely túl van az első sikeres irányított repülésén.

Okostelefon vezérléssel repül a robot szitakötő

2013.04.05
Az automatizálással és ipari robotok gyártásával foglalkozó német Festo cég az erőforrásai egy részét csúcstechnológiájú távirányítós robotok fejlesztésébe fekteti. A legújabb robotok a maguk nemében is igazi innovációnak számítanak, hiszen maguktól repülnek.

Számítógépes felhő segítheti a robotok tanulását

2013.03.13
2011-ben indult meg egy Európai Uniós támogatású projekt, a European Robo Earth, amely azt tűzte ki célul, hogy nyílt forrású alapon segítse és támogassa a robotok fejlesztését.

Felfújható hangyászrobotot készített az Otherlab

2011.11.28
Ezt a robot monstrumot az Otherlab mérnökei alkották meg. A cég a DARPA's Maximum Mobility and Manipulation (M3) program keretében alakult meg, melynek célja, hogy demonstrálja a különböző felfújható megoldások előnyeit.

Google X - titkos laborban tervezik a jövőt

2011.11.14
Olyan misztikus a működése, mint a CIA-é. Két helyszínen is folyik a munka, az egyik, a vállalat Mountain View-beli központjában lévő iroda a logisztikai ügyeket viszi, a másik, ismeretlen helyszínen lévő létesítményben folynak a robotikai fejlesztések.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk