Kísérleti/kutatási robotok

(Research Robots)

Miközben a legtöbb robotot manapság gyárakban (ipari környezetben) telepítik és ott is fejlesztik őket, vagy a szolgáltató iparban kerülnek felhasználásra, esetleg életmentő célra alkalmazzák őket, nem is gondolnánk, hogy mennyi új típusú robot kifejlesztésén dolgoznak a világ szinte minden részén a kutatók.

A robotikában végzett kutatások nagy része ma már nem is az ipari felhasználásra összpontosít, hanem új típusú robotok kifejlesztésére. Ma már az egyik legfontosabb irányvonal a robotok gondolkodásmódjának megtervezése,. valamint azok gyártásának új módszerei köré épül. A kutatók azt szeretnék, ha ezek az új robotok a jövőben képesek lennének megoldani a valós problémákat akkor, amikor azok valóban megvalósulnak.

Fotó: ScienceNews.org

A robotika, mint kutatási terület

A robotika egy interdiszciplináris kutatási terület, amely magában foglalja a különféle típusú robotok tervezését, felépítését, üzemeltetését és használatát is.

A robotika célja elsődlegesen intelligens gépek tervezése, amelyek segítenek és segíthetnek az emberek mindennapi életében, és megőrizhetik az emberek biztonságát. A robotika számos más kutatási terület eredményeire is támaszkodik, ezek közé tartozik az információtechnika, a számítógépes mérnöki, a gépészmérnöki és az elektronikus mérnöki terület is.

A robotika célja olyan gépeket kifejleszteni, amelyek helyettesíthetik az embereket és képesek lehetnek megismételni az emberi tevékenységeket. A robotok számos helyzetben és célra felhasználhatóak, de manapság sokukat elsősorban veszélyes környezetben alkalmaznak, ahol az emberek komoly veszélyeknek lennének kitéve (ilyenek lehetnek pl. a radioaktív anyagok ellenőrzése, egy bomba, vagy a bomba gyújtószerkezetének a detektálása és esetleges deaktiválása).

Sok robotot alkalmaznak ma a gyártási folyamatokban, vagy olyan helyeken, ahol az emberek nem tudnak élni (pl. az űrben, a víz alatt, vagy magas környezeti hőmérsékletű helyeken).

Fotó: IEEE SPECTRUM

A robotok bármilyen formájúak lehetnek, de néhányuk eleve úgy készül, hogy megjelenésük szerint az emberekre hasonlítson. Az ilyen, ún. ember formájú robotokat nevezzük humanoidoknak. A kutatók azt állítják, hogy ez segíti a robot elfogadását bizonyos replikációs viselkedésekben, amelyeket elsősorban az emberek végeznek. Az ilyen robotok megkísérlik megismételni az emberi tevékenységeket, így pl. a sétálást, a kéz felemelését, a beszédet, valamilyen dolog megismerését, de bármilyen más emberi tevékenységet is. A mai robotok közül sokakat a természet ihletett, hozzájárulva a bio-ihletésű robotika fejlődéséhez.

Az önállóan működő gépek létrehozásának koncepciója igen régre nyúlik vissza, ám a robotok funkcionalitásának és lehetséges felhasználásának a kutatása csak a 20. században növekedett jelentősebben. A történelem során a különböző tudósok, feltalálók, mérnökök és technikusok gyakran feltételezték, hogy a robotok egy napon képesek lesznek az ember viselkedését tökéletesen utánozni és emberi feladatokat elvégezni.

Manapság a robotika egy igen gyorsan növekvő terület, ahogy a technológiai fejlődés megy előre. Az új robotok kutatása, tervezése és felépítése különféle gyakorlati célokat szolgál, akár belföldön, akár a kereskedelemben vagy katonai szempontból nézve. Számos robotot az emberek számára a veszélyes munkák elvégzésére készítenek, például bombák hatástalanítására, túlélők megtalálására, statikailag veszélyes, romos helyszíneken, esetleg aknák felfedezésére, vagy hajóroncsok feltárására. A robotikát a STEM-ben (stem = tudomány, technológia, mérnöki munka és matematika) is használják, mint oktatási segédeszköz.

A robotika tehát egy olyan önálló mérnöki ágazat, amely magában foglalja a robotok koncepcióját, tervezését, gyártását és üzemeltetését. Ez a terület átfedésben van a számítástechnika, az elektronika, a mechatronika, a nanotechnológia és a biogazdálkodás területével.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Kisérleti Robotok nevű címke

Íme SPIDAR, a járó-repülő négylábú robot, amely 16 légcsavart használ a közlekedéshez és a repüléshez

2023.02.16
A multimodális helymeghatározási képességgel rendelkező robotok szinte mindig kompromisszumot jelentettek, mivel elképesztő mobilitási képességekkel rendelkeznek.

Egy új robot egyetlen csepp folyadékot képes „megfogni” és áttenni egy másik helyre

2023.02.15
Egyetlen folyadékcsepp felszedése, mint amilyen pl. egy virágszirom felületén is előfordulhat, kihívást jelent minden ember számára. A most kifejlesztett új robotkar „ujjai” képesek megragadni egyetlen csepp folyadékot, és azt máshová áttenni emberi beavatkozás nélkül.

A robot, amely érzi a fájdalmat

2020.05.26
Japán kutatók 2011-ben mutatták be elsőként Affetto-t, a különleges robotot, amely azóta rengeteg változáson esett át, mára már tényleg nagyon hasonlít az emberre.

Hangokkal fejezhetik ki az érzelmeiket a robotok

2020.04.30
Komoly kérdést vet fel az, hogy milyen hangokat is adjon ki egy robot, hogy az emberek felé szavak nélkül is érzelmeket fejezzen ki.

A felénk irányuló kritika vagy a káromkodás mindig fáj, de még jobban, ha ez egy robot szájából származik

2019.11.19
A számítógépes játékok történetében régóta bizonyított tény, hogy a durva, esetleg trágár beszéd elbizonytalaníthatja az ellenfeleinket. Egy új kutatásból az derült ki, hogy ez az állítás akkor is érvényes, ha a játszó partnerünk nem ember, hanem egy robot.

Budapestre látogatott Sophia a szuperintelligens robot

2018.06.04
Idén már negyedik alkalommal rendezték meg „Európa legnagyobb jövőfesztiválját”, ahol különböző szakterületekről érkezett szakértők és a laikusok cserélhettek eszmét arról, mi várható a következő évtizedekben a világban.

Sikeresen repül a harvardi robotrovar

2013.05.04
A légy biológiája ihlette azt a robotrovart, amelyet a Harvard tudósai fejlesztettek ki, s amely túl van az első sikeres irányított repülésén.

Okostelefon vezérléssel repül a robot szitakötő

2013.04.05
Az automatizálással és ipari robotok gyártásával foglalkozó német Festo cég az erőforrásai egy részét csúcstechnológiájú távirányítós robotok fejlesztésébe fekteti. A legújabb robotok a maguk nemében is igazi innovációnak számítanak, hiszen maguktól repülnek.

Számítógépes felhő segítheti a robotok tanulását

2013.03.13
2011-ben indult meg egy Európai Uniós támogatású projekt, a European Robo Earth, amely azt tűzte ki célul, hogy nyílt forrású alapon segítse és támogassa a robotok fejlesztését.

Felfújható hangyászrobotot készített az Otherlab

2011.11.28
Ezt a robot monstrumot az Otherlab mérnökei alkották meg. A cég a DARPA's Maximum Mobility and Manipulation (M3) program keretében alakult meg, melynek célja, hogy demonstrálja a különböző felfújható megoldások előnyeit.

Google X - titkos laborban tervezik a jövőt

2011.11.14
Olyan misztikus a működése, mint a CIA-é. Két helyszínen is folyik a munka, az egyik, a vállalat Mountain View-beli központjában lévő iroda a logisztikai ügyeket viszi, a másik, ismeretlen helyszínen lévő létesítményben folynak a robotikai fejlesztések.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk