Az ipari robotok történelme

Valójában az ipari robotok történelmének gyökerei az ’50-es évek Amerikájáig nyúlnak vissza. George Devol egy olyan eszközt készített el 1954-ben, amely képes volt különböző mozgásokat megjegyezni és leutánozni. Ez a találmány azután gyorsan felkeltette a befektetők érdeklődését is, és így 1956-ban egy koktélpartin, az Asimov regények iránti rajongásáról ismert Joseph Engelberger, aki akkor a Consolidated Controls cégvezetője volt meg is egyezett Devollal, hogy a saját cége megfinanszírozza a robot prototípusának az elkészítését.

A prototípus végül 1958-ban készült el, és 1961-ben már meg is jelent az első kereskedelmi modell, amelyet már az Engelberger által alapított Unimation cég kezdett el forgalmazni.

Fotó: Unimate / Japan

A robotika és az ipari robotok története 1968-ban lépett ki nemzetközi vizekre, amikor is Engelberger szerződést kötött a Kawasaki Robotics céggel, hogy a japán piacon is elkezdődhessen az Unimate robotok gyártása.Az 1970-es évektől azután egyre több ország lépett be az ipari robotok piacára, melynek következtében ezen a területen is fellendültek a különböző kutatás-fejlesztési projektek. A legtöbb korabeli robot, ekkor még csak balra / jobbra / fel / le mozgásra alkalmas forgó-tengelyekkel, valamint lineáris teleszkópos tengelyekkel rendelkezett, továbbá ezek akkor még nagyon-nagyon sok mindenben különböztek a ma megszokott változataiktól.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Ipari Robotok nevű címke

A hiperautomatizálás a 2022-es üzleti élet egyik legfontosabb trendje

2021.11.24
Az integrációs és API-platformot szolgáltató MuleSoft felvázolta azokat a kulcsfontosságú trendeket, amelyek 2022-ben formálják majd az IT-prioritásokat, ezek közé tartozik az ipari robotikát is érintő hiperautomatizálás.

Online premierrel mutatkozott be a Fanuc CRX együttműködő robot Magyarországon

2020.05.19
Várva várt fejlesztés érkezett a Fanuc robotika portfóliójába, s ezzel kiegészült a világ legszélesebb ipari és kollaboratív robot választéka.

Az end effektorok számtalan feladat elvégzését megkönnyíthetik

2020.05.14
A könnyű súlyú és rugalmas együttműködő robotok – kobotok – teszik lehetővé a vállalatok számára, hogy kihasználhassák az automatizálásból adódó előnyöket, és jóval kisebb költséggel növelhessék a saját termelékenységüket.

A robotok miatt emberek milliói veszíthetik el a munkahelyeiket Kínában

2011.11.10
Az iPad-et is gyártó Foxconn kijelentette, hogy szabadulna az emberi munkaerőtől, és inkább az általa legyártott robotokat dolgoztatná az üzemeiben.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk