Raj robotika

(Swarm Robotics)

A rovarok, így például a hangyák és méhek gyarmatai által inspirált kutatók modellezik a több ezer apró robot rajának viselkedését, amelyek együttesen hasznos feladatot láthatnak el, például valami rejtett dolognak a megtalálását, megtisztítását vagy pusztán kémkedésre vethetőek be.

Minden robot meglehetősen egyszerű, de a raj kialakuló viselkedése sokkal összetettebb. A robotok teljes halmaza egyetlen elosztott rendszernek tekinthető, ugyanígy egy hangya kolónia szuperorganizmusnak is tekinthető, és rajra van ráhúzva az intelligencia. Az eddig létrehozott legnagyobb rajok között szerepel az iRobot raj, az SRI / MobileRobots CentiBots projekt és az Open Source Microrobotics Project raja, amelyeket a kollektív viselkedés kutatására használnak. A rajok általában jobban ellenállnak a kudarcnak. Míg egy nagy robot megbukhat és tönkreteheti a küldetést, a raj folytathatja, még akkor is, ha azon belül több robot is kudarcot vall. Ez vonzóvá teheti a rajokat az űrkutatási missziókban, ahol a kudarc következményei általában rendkívül költségesek.

iRobot raj robotika - Fotó: iRobot

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Raj Robotika nevű címke

Sikeresen repül a harvardi robotrovar

2013.05.04
A légy biológiája ihlette azt a robotrovart, amelyet a Harvard tudósai fejlesztettek ki, s amely túl van az első sikeres irányított repülésén.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk