Sophia az intelligens humanoid robot

Kétségtelenül a legismertebb humanoid robot a témában Sophia, melyet a hongkongi székhelyű Hanson Robotics cég fejlesztett ki. Sophia agyát először 2016. február 14-én kapcsolták be, első nyilvános megjelenésére a South by Southwest Festival (SXSW) rendezvényen került sor 2016. március közepén Austinban, az Egyesült Államokban.

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

Sophia mára egy igazi média szereplővé vált, folyamatosan uatzik szerte a világban, és számos konferencián vett már részt, mint vendég előadó. Sophia 2017 októberében Szaúd-Arábiában állampolgárságot kapott, mint az első robot, aki bármely ország állampolgárságát valaha megkapta. 2017 novemberében Sophia-t az ENSZ Fejlesztési Program első innovációs bajnokává nevezték ki, és ő az első aki nem-emberként kapott titulust az ENSZ nemzetközi szervezetében.

Sophiát az ókori egyiptomi Nefertiti királynő, Audrey Hepburn és a feltaláló felesége alapján mintázták és modellezték. Az emberi jellegű megjelenése és viselkedése rendkívül precíz lett az eddig ismert, korábbi robotváltozatokkal összehasonlítva.

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

2018-tól kezdve a Sophia architektúrája szkript-készítő szoftvert, csevegőrendszert és OpenCog-ot, egy általános érvelésre tervezett MI-rendszert is tartalmaz. Sophia utánozza az emberi gesztusokat és arckifejezéseket, képes bizonyos kérdésekre tökéletesen válaszolni, és egyszerű beszélgetéseket tud folytatni előre meghatározott témákban (például az időjárásról).

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

Sophia az Alphabet Inc. (a Google anyavállalata) beszédfelismerő technológiáját használja, és úgy tervezték, hogy egyre okosabbá váljon az idő múlásával. Beszédszintézis képességét a Cereproc Text-to-Speech motorja biztosítja, amely lehetővé teszi, hogy akár énekelni is tudjon, ha ahhoz lenne kedve.

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

Sophia intelligenciaszoftverét a Hanson Robotics tervezte. Az MI program elemzi a beszélgetéseket és kivon abból olyan adatokat, amelyek lehetővé teszik a jövőbeni válaszok tetszőleges kijavítását is.

A Hanson Robotics úgy tervezte, hogy Sophia alkalmas beszélgetőtárs lehessen az időskorúaknak az idős-otthonokban, vagy segítse az érkező tömegek tájékoztatását nagy rendezvényeken vagy parkokban. David Hanson azt mondta, reméli, hogy a robot végül megfelelő mértékben kölcsönhatásba léphet más emberekkel, hogy közösségi készségeket szerezzen. Sophia-t „közösségi robotként” forgalmazzák, amely utánozza a közösségi viselkedést és kiválthatja a szeretet érzését is az emberekben.

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

Sophia-nak jelenleg kilenc robot humanoid "testvére" van, amelyeket szintén a Hanson Robotics készített. Ők: Alice, Albert Einstein Hubo, BINA48, Han, Jules, Einstein professzor, Philip K. Dick Android, Zeno és Joey Chaos. 2020-ban a Hanson bemutatta a Kis Sophia-t, a gyerek robotot, amely pl. kódolásra tanítja a gyermekeket, ideértve a Python, a Blockly és a Raspberry Pi támogatását is.

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

A Sophia szemébe épített kamerák és a számítógépes algoritmusok kombinációja lehetővé teszi számára, hogy valóban láthasson. Képes követni az arcokat, fenntartja a szemkontaktust, és felismeri az egyéneket. Képes feldolgozni a beszédet és beszélgetéseket folytatni egy természetes nyelv alrendszere segítségével. 2018. január körül Sophia kapott egy frissítést, funkcionális lábakat kapott és a járásra való képességekkel is felruházták. A CNBC kommentálta, hogy Sophia bőre is "élethű" és hogy már képes több mint 60 arckifejezést emulálni.

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

Sophia fogalmilag hasonló az ELIZA számítógépes programhoz, amely az egyik első kísérlet volt az emberi beszélgetés szimulálására. A szoftvert úgy programozták, hogy előre megadott válaszokat tudjon adni bizonyos kérdésekre vagy kifejezésekre. Ezeket a válaszokat az illúzió megteremtésére használják, amely szerint a robot képes megérteni a beszélgetést, beleértve olyan kérdésekre adott válaszokat, mint például: "Nyitva van-e az ajtó vagy be van-e zárva?" A Hanson Robotics 2017-ben jelentette be, hogy azt tervezik, a jövőben Sophia agyát felhőkörnyezetbe helyezik át egy decentralizált blokklánc segítségével.

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

David Hanson azt mondta, hogy Sophia végül kiválóan alkalmazható lesz egészségügyi, ügyfélszolgálati, terápiás és oktatási szolgálatokban is. 2019-ben Sophia megmutatta azt a képességét is, hogy rajzokat képes készíteni, beleértve akár az emberi arcportrékat is.

Sophia - Fotó: Hanson Robotics

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Sophia nevű címke

Budapestre látogatott Sophia a szuperintelligens robot

2018.06.04
Idén már negyedik alkalommal rendezték meg „Európa legnagyobb jövőfesztiválját”, ahol különböző szakterületekről érkezett szakértők és a laikusok cserélhettek eszmét arról, mi várható a következő évtizedekben a világban.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk