Szolgáltató robotok Magyarországon

Pepper a cuki recepciós

Pepper egy nemzetközileg ismert robot, amelyet egy francia csapat, az Aldebaran tervezett. Ezt a céget később felvásárolta a japán SoftBank Robotics, s végül ők mutatták be Pepper-t 2014-ben a nagyközönségnek, mint a világ első fél-humanoid robotját.

Pepper nem meglepően ázsiai stílusú külsővel rendelkezik, óriási szemei vannak, kedves az arca, meglepően könnyedén és szabadon mozgatja a végtagjait, legalábbis a karjait, mert a lábai helyett kerekeken gurul.

Fotó: STL Today

A környezetével való kommunikációt segíti a rengeteg beépített eszköz. A fejében négy mikrofon és két HD felbontású kamera is található, a szemei mögött 3D érzékelőket helyeztek el, valamint található még itt két szonár, hat lézer, a kezében pedig tapintást érzékelő szenzorok.

Pepper magassága 120 cm, tömege 28 kg, és képes több nyelven is kommunikálni. Azonba ha valaki megvásárolja magát a robotot, tehát a hardvert,még sok féle alkalmazást is meg kell venni hozzá, ha használni szeretnénk, továbbá éves licencedíjat is fizetnünk kell a cégnek, így Pepper teljes ára elérheti akár a tíz millió forintot is.

Pepper-hez Magyarországon a Netlife Robotics cég fejleszt önálló szoftvert, amely a magyar nyelven való kommunikációt teszi számára lehetővé. Ez különösen fontos az olyan társasági robotok esetében, mint Pepper.

Pepper-t nem fizikai munkára tervezték, hanem emberekkel való kommunikációra, szórakoztatásra és különböző kisegítő funkciók betöltésére.Pepper-rel a világ több pontján is találkozhatunk már reptereken és irodai recepciókon is. Magyarországon (2020. júniusi adat) már tíz darab található belőle, többek között az Enjoy Budapest Café és Apartman Hotelben, ahol Pepper recepciós. A feladata leginkább az, hogy aranyos legyen, és azt a visszajelzések alapján nagyon jól csinálja.

Pepper a recepciós - Fotó: Enjoy Budapest Café és Apartman Hotel

A valódi fizikai munkát azonban nem a Pepper féle, hanem ún. Suzhou Pangolin típusú felszolgáló robotok végzik, amelyek kevésbé olyan cukik mint Pepper, de sokkal inkább alkalmasak kávét szervírozni.

Ami Waitress a robotpincér

Az Amy Waitress nevű felszolgáló robot pl. ultrahangos szenzorokkal térképezi fel a környezetét, hogy elkerülje a baleseteket, az arc helyettesítésére szolgáló kijelző pedig nagyobb érzelmi kapcsolódásra ad lehetőséget a vendégekkel.

A Pangolin internetes oldalán pl. a robot leírásában azt olvashatjuk, hogy minden tekintetben beelőzi a humán pincéreket, mivel: nem jelent beteget,, nem fogad el borravalót, nem kér fizetést, napi 12 órát dolgozik és még a vendégek számára is vonzó.

Fotó: Enjoy Café

A kávé felszolgáló robotokat üzemeltető Enjoy Robotics Café vezetője, Csizmazia Tibor szerint egyelőre senkinek a munkáját nem fogják elvenni (a kávézóban emberi felszolgálók is dolgoznak), már csak a robotok ára miatt sem, amely nem térül meg egyik napról a másikra.

Ezzel a beruházással inkább egyfajta missziót szeretnének megvalósítani, amelynek az a célja, hogy az emberek és a robotok közelebb kerülhessenek egymáshoz és a közeli jövő technológiai körülményeit jobban megismerhessék.Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Szolgáltató Robotok nevű címke

A Suzuki megállapodást írt alá a LOMBY nevű céggel autonóm kézbesítő robotok közös fejlesztéséről

2023.04.10
A Suzuki Motor Corporation megállapodást írt alá a LOMBY Inc nevű vállalattal (székhely: Shinagawa, Tokió, Japán) autonóm kézbesítő robotok közös fejlesztésére.

Japán „alázatos és szeretetre méltó” kézbesítő robotokat vezet be

2023.02.09
„Elnézést, jövök!” – csipog egy négykerekű robot, amint kikerüli a gyalogosokat egy Tokió melletti utcán, egy olyan kísérlet részeként, amely a vállalkozások reményei szerint meg fogja oldani a munkaerőhiányt és a vidéki elszigeteltséget.

Dél-Koreában már robotpincér szolgálja ki egy kávézó vendégeit

2020.05.27
Hihetetlen, hogy a dél-koreai Tedzson városában az egyik kávézóban egy robot mire képes. Hatvan féle kávét képes elkészíteni és a megrendelést mindössze hét perc alatt teljesíti akár még egy hat fős asztaltársaság számára is.

Egy budapesti rendelőben már robot végzi a koronavírus-előszűrést

2020.05.11
A Pepper nevű robot kérdéseket tesz fel az orvosi rendelőbe érkezőknek, hogy ezzel szűrje ki a koronavírus-gyanús pácienseket.

Robotokat vetnek be Ruandában a kórházi gyógyításban

2020.05.09
Ruandában úgy döntöttek, hogy külföldről vásárolt robotokat alkalmaznak a koronavírus fertőzéssel érintett betegek kórházi kezelésében.

A Hitachi most bemutatott robotjárműve önállóan közlekedik

2013.03.13
Hívásra házhoz menő, egyszemélyes robotjárművet mutatott be a Hitachi, amely képes önmagát vezetni.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk