Szervíz vagy Szolgáltató robotok

(Service Robots)

Olyan robotok, amelyek lehetővé teszik a fizikai kontaktust az emberekkel, támogató tevékenységeket látnak el, s így közvetlenül is hozzájárulhatnak az egyének életminőségének javításához.

Fotó: Industry Europe

A szerviz- vagy szolgáltató robotok elsődleges feladata, hogy segítsenek az embereknek. Alkalmazásuk elsődlegesen a szennyezett, unalmas, távoli, veszélyes vagy ismétlődő munkákban jellemző, ide értve a házimunkát is (Lsd. Háztartási robotok).

A szolgáltató robotok általában önállóak és/vagy beépített vezérlőrendszer működteti őket, manuális felülírási lehetőségekkel. A "szolgáltató robot" kifejezésnek nincs szigorú technikai meghatározása. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet meghatározása szerint a „szolgáltató robot” egy olyan robot, amely „hasznos feladatokat lát el emberek vagy berendezések számára, kivéve az ipari automatizálási alkalmazásokat.

Az ISO 8373 meghatározása szerint a szolgáltató robotok „bizonyos mértékű autonómiát” igényelnek, vagyis „képességet arra, hogy az aktuális állapoton és érzékelésen alapuló feladatokat emberi beavatkozás nélkül elvégezzék”.

A szolgáltató robotok esetében ez a részleges autonómiától - beleértve az ember-robot kölcsönhatást is - a teljes autonómiáig terjed - aktív emberi robot beavatkozás nélkül.

A Szolgáltató Robotok Nemzetközi Szövetsége (IFR) statisztikái olyan rendszereket tartalmaznak, amelyek valamilyen fokú ember-robot interakción vagy akár teljes telekommunikáción alapulnak, valamint egy teljesen autonóm rendszert.

A szolgáltató robotok személyes vagy szakmai felhasználásuk szerint lettek kategorizálva.

A szolgáltató robotok az emberi házimunkák elősegítésére terjedtek el a legszélesebb körben.

A szolgáltató robotok főbb típusai

1. Ipari szolgáltató robotok (Industrial service robots)
2. Frontline szolgáltató robotok (Frontline service robots)
3. Háztartási robotok (Domestic robots)
4. Mozgó szolgáltató robotok (Moving service robots)
5. Fizikai segítő robotok (Physical disability robots)
6. Tudományos célú robotok (Scientific robots)
7. Esemény robotok (Event robots)
8. Ember szállító robotok

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Szolgáltató Robotok nevű címke

A Suzuki megállapodást írt alá a LOMBY nevű céggel autonóm kézbesítő robotok közös fejlesztéséről

2023.04.10
A Suzuki Motor Corporation megállapodást írt alá a LOMBY Inc nevű vállalattal (székhely: Shinagawa, Tokió, Japán) autonóm kézbesítő robotok közös fejlesztésére.

Japán „alázatos és szeretetre méltó” kézbesítő robotokat vezet be

2023.02.09
„Elnézést, jövök!” – csipog egy négykerekű robot, amint kikerüli a gyalogosokat egy Tokió melletti utcán, egy olyan kísérlet részeként, amely a vállalkozások reményei szerint meg fogja oldani a munkaerőhiányt és a vidéki elszigeteltséget.

Dél-Koreában már robotpincér szolgálja ki egy kávézó vendégeit

2020.05.27
Hihetetlen, hogy a dél-koreai Tedzson városában az egyik kávézóban egy robot mire képes. Hatvan féle kávét képes elkészíteni és a megrendelést mindössze hét perc alatt teljesíti akár még egy hat fős asztaltársaság számára is.

Egy budapesti rendelőben már robot végzi a koronavírus-előszűrést

2020.05.11
A Pepper nevű robot kérdéseket tesz fel az orvosi rendelőbe érkezőknek, hogy ezzel szűrje ki a koronavírus-gyanús pácienseket.

Robotokat vetnek be Ruandában a kórházi gyógyításban

2020.05.09
Ruandában úgy döntöttek, hogy külföldről vásárolt robotokat alkalmaznak a koronavírus fertőzéssel érintett betegek kórházi kezelésében.

A Hitachi most bemutatott robotjárműve önállóan közlekedik

2013.03.13
Hívásra házhoz menő, egyszemélyes robotjárművet mutatott be a Hitachi, amely képes önmagát vezetni.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk