Tudományos célú robotok

(Scientific robots)

A tudományos célú robotrendszerek számos funkciót elláthatnak, így például a kutatásokban elvégzendő ismétlődő feladatokat is.

Ezek a génminták és szekvenciák által elvégzett többszörös ismétlődő feladatoktól egészen olyan rendszerekig terjedhetnek, amelyek szinte pótolhatják a tudósokat a kísérletek megtervezésében és végrehajtásában, az adatok elemzésében és akár a hipotézisek kialakításában is.

Fotó: Abigail Ellis Master

Az autonóm tudományos robotok olyan feladatokat látnak el, amelyeknek a kivitelezése az emberek szára nehezen lenne kivitelezhető, vagy teljesen lehetetlen feladat. Ilyen munkák elsősorban a mélyebb tengerekben vagy a világűrben fordulhatnak elő, de számtalan példát találhatunk az Antarktiszon vagy veszélyes vulkánok, gleccserek környezetében is.

A Woods Hole Sentry nevű mélytengeri kutató robot pl. akár 4500 méterre is képes leereszkedni, és akár egy nagyobb tömegű hasznos tárgyat is a felszínre tud hozni, miközben nincs szüksége támogató hajóra, oxigénre és más, az emberek által nélkülözhetetlen berendezésekre sem.

Fotó: Woods Hole Oceanographic Institution

Az űrben bevetésre került szolgáltató robotok között érdemes megemlíteni a Mars Rover-jeit, amelyek mintavételt és fényképezést végeztek a Mars atmoszférájának zord környezetében.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Szolgáltató Robotok nevű címke

A Suzuki megállapodást írt alá a LOMBY nevű céggel autonóm kézbesítő robotok közös fejlesztéséről

2023.04.10
A Suzuki Motor Corporation megállapodást írt alá a LOMBY Inc nevű vállalattal (székhely: Shinagawa, Tokió, Japán) autonóm kézbesítő robotok közös fejlesztésére.

Japán „alázatos és szeretetre méltó” kézbesítő robotokat vezet be

2023.02.09
„Elnézést, jövök!” – csipog egy négykerekű robot, amint kikerüli a gyalogosokat egy Tokió melletti utcán, egy olyan kísérlet részeként, amely a vállalkozások reményei szerint meg fogja oldani a munkaerőhiányt és a vidéki elszigeteltséget.

Dél-Koreában már robotpincér szolgálja ki egy kávézó vendégeit

2020.05.27
Hihetetlen, hogy a dél-koreai Tedzson városában az egyik kávézóban egy robot mire képes. Hatvan féle kávét képes elkészíteni és a megrendelést mindössze hét perc alatt teljesíti akár még egy hat fős asztaltársaság számára is.

Egy budapesti rendelőben már robot végzi a koronavírus-előszűrést

2020.05.11
A Pepper nevű robot kérdéseket tesz fel az orvosi rendelőbe érkezőknek, hogy ezzel szűrje ki a koronavírus-gyanús pácienseket.

Robotokat vetnek be Ruandában a kórházi gyógyításban

2020.05.09
Ruandában úgy döntöttek, hogy külföldről vásárolt robotokat alkalmaznak a koronavírus fertőzéssel érintett betegek kórházi kezelésében.

A Hitachi most bemutatott robotjárműve önállóan közlekedik

2013.03.13
Hívásra házhoz menő, egyszemélyes robotjárművet mutatott be a Hitachi, amely képes önmagát vezetni.


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk