Sokkal nyitottabbak lettek a hazai vállalatok a mesterséges intelligenciára

2020.06.02
Mostanra a magyarországi vállalatok mintegy negyede komolyabb mesterséges intelligencia (MI) felhasználónak számít. Ez azonban nem elég, ahhoz hogy kiaknázzák az előnyöket, elengedhetetlen a dolgozóik képzése is, melyet egyre több vezető lát be – derült ki a Microsoft Magyarország legfrissebb globális felméréséből.

A Microsoft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ma már csak azok a vállalatok képesek átvészelni könnyebben a koronavírus járvány okozta gazdasági hatásokat, amelyek azzal párhuzamosan, hogy bevezetik a mesterséges intelligenciára épülő új technológiákat, gondoskodnak a munkavállalóik képzéséről is.

A kutatások szerint ugyanis a mesterséges intelligencia a következő 10 éven belül mintegy 14 százalékkal növelheti a gazdaság globális teljesítményét. A WEF (Világgazdasági Fórum) adatai szerint a következő 2 évben az egész világon közel 75 millió dolgozó munkáját válhatja ki az automatizálás és a mesterséges intelligencia. de azt is érdemes megemlíteni, hogy ez a folyamat 133 millió új munkahelyet is teremt. A folyamat már elkezdődött, a cégeknek tehát nincs más lehetőségük, igenis ki kell fejleszteniük a saját technológiájukat, és az ezt lehetővé tevő szoftveres képességeiket.
Fotó: Peshkova/Shuttertock

A Microsoft felhőszolgáltatás üzletág igazgatója, Kiss Zoltán kiemelte, hogy a kutatások szerint a hazai cégek ma már kiemelkedőnek számítanak a világon abban, ahol tartanak a mesterséges intelligencia alkalmazásában.

Magyarországon közel 25 százalékos a magukat fejlett mesterséges intelligencia felhasználónak valló vállalatok aránya, ez pedig a világ egészét tekintve is átlagosnak számít. Ezen vállalatok vezetőinek a kétharmada vallja azt, hogy szerintük igenis nőtt a működés hatékonysága és a vevői elégedettség a mesterséges intelligencia alkalmazásával.

Németország már lófejjel vezet

A Microsoft ügyvezetője azt is elmondta, hogy azon cégeknél, ahol már jóval korábban bevezették a mesterséges intelligenciát, a dolgozók közel 65 százaléka már részesült valamilyen mesterséges intelligenciával kapcsolatos képzésben is. Magyarországon pl. a dolgozók közel fele érintett már ilyen képzésekben.

Világviszonylatban pl. a dolgozók 38 százaléka, míg Magyarországon mindössze csak a 25 százaléka szerzett a mesterséges intelligenciához kapcsolódó tudást. Németországban pl. minden második nagyvállalatnál futnak már ilyen képzések, ezzel szemben Magyarországon a cégek mindössze 30 százalékánál vannak folyamatban előkészületek ebben az irányban.

Bíztató ugyanakkor az, hogy a céges 60 százaléka tervezi ezen képzések rövid távú beindítását. A mesterséges intelligencia alkalmazásával járó hatékonyságjavulásra az egyik legjobb példa a Nemzeti Audiovizuális Archívumban elért 80 százalékos időmegtakarítás, ahol a kutatók egyetlen kép digitalizálására korábban fordított és immáron felszabadult idejükben mélységi elemzést tudtak végezni.

Az AI&Skills kutatást 20 ország közel 12 ezer munkavállalójának és vezetőjének megkérdezésével végezték el online a 250 főnél több embert foglalkoztató vállalatok között. Ez a kutatás a technológia és a képességfejlesztés viszonyáról szólt. Magyarországon ebben a kutatásban több mint 630 megkérdezett vett részt.

Forrás: Microsoft
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk