Táncoló robotok a Boston Dynamicsnál

2022.09.21
A Boston Dynamics-nál már Retro diszkót is tartanak az Atlas nevű humanoid robotoknak. A videó végén becsatlakozott egy négylábú és egy kétkerekű robot is.A mérnöki kiválóság egyik legutóbbi bemutatóján a Boston Dynamics kiadott egy videót Atlas, Spot és Handle robotjairól, amelyek a „Do You Love Me?” című dalt boogie-zzák.

A videó – egyenlő arányban szórakoztató, megbabonázó és elképesztő – azt a benyomást kelti, mintha a gépek láttak volna már egy mérnököt, aki előállította a „robotot”, és késztetést éreztek arra, hogy pontot tegyenek a dolgok végére: Ezeknek a robotoknak valóban van ritmusuk. A valóságban viszont a tervezőknek meg kellett írniuk a kódot minden egyes billegéshez, forgáshoz és guggoláshoz, hogy elkészítsék a szakértően koreografált bemutatót.

A tánccsoportban két humanoid Atlas robot, egy Spot nevű négylábú sárga robot és egy Handle nevű nagy struccszerű robot működik együtt. Mindegyik megmutatja a saját mozdulatait. A raktári dobozok mozgatásához kialakított fogantyú két keréken gördül át a kereten, és fel-lefele is gördül.

A Spot, a kutyaszerű robot hosszú, könyökös karral rendelkezik a felső részén, amely alkalmas az ajtók kinyitására, ugrálásokat és csavarásokat hajt végre, miközben az első és a hátsó lábak egymástól függetlenül képesek feladatokat végrehajtani. Megragadja a lehetőséget, hogy megmutassa lenyűgöző stabilizáló képességeit, amikor a robot mozdulatlanul tartja a fogó kezét, miközben a teste ugrál mögötte. (A Boston Dynamics már korábban is megmutatta a Spot tánctudását egy 2018-as videóban, ahol többek között a „Running Man”-re táncolt.)Van egy pár humanoid Atlas robot, amely diszkózik, simogat, ugrál és ütemre lép, ismét csak visszahivatkozva a cég „Parkour Atlas” néven elhíresült 2018-as és 2019-es videóira, amelyekben a robot akadályokon ugrik át és bukfenceket hajt végre.

Az összes videó azt a fajta koordinációt és kézügyességet mutatja be, amelyet a programozók megkívánhatnak robot alattvalóiktól. A legújabb videó kiváló minőségű videó technikájával és szerkesztésével sokkal inkább felhasználóbarát, mint a robotok fejlődésének korábbi, tudományos bemutatói. A Popular Science jelentése szerint az átállás tükrözheti a vállalat lépéseit a kereskedelmi értékesítés felé, mivel a Spot tavaly júniusban 75 000 dollárért került a piacra.

Videóinkban általában a legjobb viselkedést mutatjuk be” – mondta Marc Raibert, a Boston Dynamics elnöke a Wired munkatársának, Nicholas Thompsonnak és Matt Simonnak 2018-ban. „Ez nem az átlagos vagy a tipikus viselkedés. És úgy tekintünk rá, mint egy törekvő célpontra, amit a robotok csinálnak.Az olyan robotok, mint a Spot, hosszú utat tettek meg a legkorábbi iterációik óta eltelt években. Hasonlítsd csak össze Spot balerinaszerű bourre-ját – az apró lépcsõkön keresztbe tett lábaival – egy jóval korábbi, pl. 2009-es videóval, amely egy korai Boston Dynamics robotról, a LittleDog-ról készült. A LittleDog egy lábát mozgatja, miközben lassan áthalad egy sziklás terepen.

Az Atlasról készült 2013-as videó pedig azt mutatta be, hogy a robot támaszokhoz van kikötve, amint a sziklás terepen sétál, karjait kinyújtva egyensúlyozva.

A Boston Dynamics hirdeti a robotok alkalmasságát olyan feladatokra is, mint a veszélyes területek vizsgálata, tárgyak szállítása és automatikus adatgyűjtés. A cég azt írja, hogy a Spot „az ipari ellenőrzéstől a szórakoztatásig terjedő feladatokhoz is beilleszthető”, de pl. a zenére való táncolgatás nem esik szóba a robot jövője szempontjából.
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk