Szingapúrban már robotkutyát alkalmaznak a koronavírus elleni védelemben

2020.05.11
Szingapúrban jól kezelik a koronavírus-járvány következményeit. Itt is sok a fertőzött, de ami megdöbbentő, alig van új haláleset. Itt már akkor elkezdődtek a megelőző intézkedések, amikor a fertőzés még csak éppen hogy felbukkant Vuhanban. Ebben az országban elsősorban a munkásszállókon szabadult el a vírus, ennek következtében ugrottak meg a mutatók, azonban a halálesetek száma még mindig nagyon alacsony szinten maradt.

Kép: Economic Times

Szingapúrt úgy ismerjük, hogy mindig fejletten kezelnek mindent. Az egyik legnépszerűbb városi parkban, a Bishan-Ang Mo Kio-ban a múlt hétvégén bevetették a Boston Dynamics híres robotkutyáját, „Spot”-ot, amely járőrözik, és felszólít mindenkit, aki túl közel tartózkodik más emberekhez, hogy tartsák be a kellő távolságot egymással szemben.

Kép: Economic Times

SPOT mellett az első két hétben még lesz emberi kísérő, de utána már a tervek szerint egyedül fog kóricálni a parkban. SPOT az első hetekben még csak előre felvett hangüzeneteket fog lejátszani a hangszóróján keresztül, de már elkezdték írni az igazi beszéd programját is.

Spot-nak kamerás érzékelője van, ami kiszúrja, ha két ember túl közel tartózkodik egymáshoz képest. Ha nincs meg közöttük a megfelelő távolság, Spot oda fog ügetni, és jelezni fogja, hogy ez így nagyon nem lesz jó.

Kép: Economic Times

Ha Spot jól fogja végezni a munkáját, akkor a város többi parkjában is megjelenhetnek a robotkutyák. Azért is vetik be ezeket a robotokat most, mert a helyi parkokra vigyázó őrökkel ellentétben ő nem fogja elkapni a koronavírus fertőzést, és persze terjeszteni sem fogja. A tájékoztatás szerint felhívják a parkban sétálók figyelmét arra, hogy ne kezdjék el simogatni a robotkutyust, mint egy igazi kutyát, de a Boston Dynamics egyik fejlesztője szerint ezt Spot nem is fogja megengedni. Azt nem tudjuk, hogy ezt morgással jelzi-e majd.

A lakosság figyelmét arra is felhívták, ne kezdjenek el tömegesen odatódulni a parkba, hogy láthassák a robotkutyát.

Kapcsolódó videó:
Forrás: Economic Times
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk