Az élő sejtekből felépített és szinte félbevágott robot meggyógyítja saját magát

2020.06.12
Az USA-ban amerikai kutatók megépítették az első olyan robotot, amely élő sejtekből áll. A félelmetes jövőt sejtető robot képes arra hogy haladjon egy meghatározott célpont felé és meg is gyógyítja saját magát, ha sérülés éri.

A Vermonti Egyetem kutatói először szuperszámítógépen tesztelték a bio-robot evolúciós algoritmusait, és ezen tapasztalatok alapján tervezték meg a robot testét.

A testet a Tufts Egyetem tudósai hoztak létre békabőrből és békaszív sejtekből, ehhez afrikai békák embrióiból vettek őssejtekkel, a végeredményt pedig Xenobot-nak nevezték el.

Fotó: UVM.edu

Apró csipeszekkel és elektródákkal állították össze a sejtekből a számítógépes tervek alapján a bio-robotokat.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a békabőrből tenyésztett sejtek sokkal passzívabb szerkezetet alkotnak, a szívizomsejtek összehúzódása pedig a robot számára előre irányuló mozgást tesz lehetővé, így képessé válik az önálló mozgásra.

Igazi élő és programozható organizmusról beszélhetünk, vagyis egy teljesen új biológiai gépet hoztak létre a kutatók.

Ezek a folyamatosan újrakonfigurálható „prototípusok” egyelőre még csak alig 1 mm méretűek, viszont képesek a mozgásra és taníthatóak. Pl. meg tudják különböztetni maguk körül a száraz és a vizes környezetet..

A Xenobot-ok képesek egymást figyelve, egymástól pontos távolságot tartva szabályos körben mozogni, együttesen összefogva el tudnak mozdítani apró részecskéket és áthelyezni egyik helyről a másikra.

"Ez az első lépés abba az irányba, hogy számítógépek által tervezett organizmusokat használjunk fel intelligens tevékenységre." - mondta Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem kutatója.

A jövőben rengeteg hasznát is vehetjük ezeknek az élő robotoknak, olyan feladatokat végeztethetünk el velük, melyeket a jelenleg ismert legfejlettebb elektro-mechanikus robotok nem tudnak végrehajtani.

Ilyen lehet például az ember számára veszélyes szennyező anyagok vagy radioaktív hulladékok felkutatása, az óceánokban szerte megtalálható mikroműanyagok összegyűjtése vagy akár az emberi artériákban felhalmozódó és érszűkületet okozó plakkok eltávolítása. - mondta Michael Levin, a Tufts Egyetem tudósa.

A legújabb tesztek során az élő robotokat szinte kettévágták és megfigyelték, mi történik ezután velük. "Majdnem teljesen félbevágtuk az egyik robotot, amely képzeljék, ezután egyszerűen csak 'összevarrta' magát, és folytatta az útját tovább." - mondta Bongard.

Meddég élhet egy Xenobot?

A Xenobot nem képes energiát felvenni a környezetéből, vagyis nem tud táplálkozni, így csak a bennük megtalálható lipidekre és fehérjékre támaszkodhattak a tudósok. Ezek az összetevők általában egy hétre elegendő „üzemanyagot” biztosítanak a robotnak.

Fotó: UVM.edu

Így azért komolyan megkérdőjelezhető, élőnek nevezhetjük-e a Xenobot-okat? Mivel egy hét után már csak halott sejtekből fognak állni, és nem képesek onnantól már semmiféle önfenntartó reprodukcióra sem.

Az egyetem kutatói viszont azt állítják, hogy éppen ebben rejlik az új robot technológia előnye, mivel a robotikában ma előszeretettel alkalmazott műanyagokkal szemben ezek az anyagok biológiailag tökéletesen lebomlanak.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak arra, hogy a jövőben ilyen robotokkal juttassák el az életmentő gyógyszereket az emberi testen belül a test megfelelő szöveteihez.

Kapcsolódó videó:
Forrás: UVM.edu
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk