Összejönni vele, vagy lepasszolni? Vajon egy robot meg tudja-e előre mondani, mennyire lesz sikeres az első randi?

2023.02.14
Egy új, mesterséges intelligencia alapú alkalmazás meg tudja mondani, hogy az első randevú sikeres lesz-e. Az amerikai mérnökök szerint a jelenlegi technológia már nincs is ehhez messze.

Egy robotot betanítottak arra, hogy egy randevún résztvevő pár pusztán fiziológiai válaszai alapján azonosítsa, milyen típusú beszélgetést folytatnak a randevú alatt. Ez alapján pedig meg tudja mondani, hogy az első randevú sikeres lesz-e.

A kutatók egy olyan jelenséget vizsgáltak, amelyben az emberek pulzusszáma, légzése és más autonóm idegrendszeri reakcióik szinkronizálódnak-e, amikor beszélnek, vagy együttműködnek-e egymással. Ez a fiziológiai szinkronnak nevezett hatás erősebb, ha két ember mélyen beavatkozik egy beszélgetésbe, vagy szorosan együttműködik pl. egy feladaton."A fiziológiai szinkron akkor is megjelenik, ha az emberek a Zoom-on keresztül beszélnek más emberekhez." - mondta a tanulmány társszerzője, Vesna Novak, az UC Műszaki és Alkalmazott Tudományok Főiskolájának elektromérnöki docense.

Az emberi résztvevőkkel végzett kísérletek során a robot négy különböző beszélgetési forgatókönyvet tudott megkülönböztetni akár 75%-os pontossággal. A tanulmány az egyik első a maga nemében, amely arra tanítja a mesterséges intelligenciát, miképp ismerje fel a beszélgetés egyes aspektusait a résztvevők fiziológiája alapján.

A tanulmány az IEEE Transactions on Affective Computing című folyóiratban jelent meg.

A vezető szerző és Iman Chatterjee egyetemi doktor azt mondta, hogy egy robot őszinte visszajelzést adhat egy randevúról.

– „Meg tudja állapítani, hogy unalmasak-e egymásnak a partnerek.mondta Chatterjee. "A rendszerünk módosított változata mérheti, hogy egy személy milyen mértékben érdeklődik a beszélgetés iránt, mennyire kompatibilisek a partnerek egymásnak, vagy mennyire elkötelezett a két személy a beszélgetésben."

Chatterjee szerint a fiziológiai szinkron valószínűleg egy evolúciós alkalmazkodás. „Az emberek úgy fejlődtek ki, hogy megosztják egymással az érzéseiket és együtt is működnek egymással, ami még a tudatalatti szinten is megnyilvánul.” – mondta."Ez természetesen nem véletlen" - tette hozzá. "Csak akkor vesszük észre a fiziológiai szinkront, amikor mérjük, de valószínűleg jobb koordinációt hoz létre."

Az új MI tanulmány kimutatta, hogy a fiziológiai szinkron segítségével megjósolható, hogy két ember milyen jól fog együttműködni egy feladat végrehajtásában. A szinkron mértéke azzal is összefügg, hogy a páciens mennyi empátiát érzékel a terapeuta iránt, vagy azzal, hogy a tanulók mennyire elkötelezettek pl. a tanáraikkal.

"Valószínűleg alkalmas lehet a rendszer annak a meghatározására is, hogy egy szervezetben mely emberek működnek jobban együtt egy csoportban, és kik azok, akik a természetükből adódóan ellenségesek." - mondta Chatterjee.

Forrás: Science Daily
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk